I Östergötland har man inte haft någon bred testning av barn under 13 år, alltså när vårdnadshavare själva kan boka provtagning. I stället provtas barn framför allt efter medicinsk bedömning, till exempel efter kontakt med vårdcentralen. Däremot kan barn över 13 år själva boka provtagning.
Finns det några planer på att sänka åldersgränsen i Östergötland?
– Allt som har med pandemin att göra omprövas hela tiden, inklusive den här delen, säger Britt Åkerlind. Efter medicinsk behandling, i samband med smittspårningsfall och utlandsresor så erbjuder vi provtagning för barn. Det är väldigt många föräldrar som inte vill ha sina barn provtagna. Det är tydligt att det är två grupper.
En orsak som vissa föräldrar anger är att de inte önskar provtagning utom vid kraftigare sjukdom för att inte skrämma upp barnen eller göra de rädda för sjukvården i framtiden, enligt Britt Åkerlind.
Är inte en bred testningsmöjlighet viktig för att se hur stor smittspridningen är bland barn och unga?
– Vi ser smittspridningen ofta indirekt och det är otroligt få barn som blir väldigt sjuka. Och så fort barnet är något sjukare, så erbjuds provtagning. Det är vuxna oftast som blir infekterade och har någon i ett hushåll covid-19 så kan man anta att även barnen har det.
En del regioner funderar på att använda antigentester för att screena klasser, hur tänker ni där?
– Antigentester är inte lika kvalitetssäkra. Men det pågår hela tiden en produktutveckling, så det är också en fråga vi ständigt får utvärdera. Det måste ske ett samarbete med framför allt nationell myndighet som har resurserna att titta på nyutkomna antigentesters prestanda. Just nu är det företag som gör det i egen regi. Region Östergötland har ingen sådan provtagning idag. Vi har de här snabb-pcr-testerna som är betydligt mer kvalitetssäkra och det finns god tillgång på dem.
Vad tänker du kring hemtester och drive-in-tester?
– Hemtester har inte vi i Östergötland. Vi prioriterar hur man gör resultatet så kvalitetsäkert som möjligt. Där fick man välja inriktning från början, vilken väg man skulle gå. Region Östergötland valde att satsa på så bra förutsättningar som möjligt för att resultatet ska bli så sant som möjligt. Då valde vi att lägga resurser på att provtagning görs av professionell personal i stället för att du som individ ska ta prov på dig själv.