Hundratals barn i vårdkö – ska få vård i annat län

Hundratals östgötska barn väntar på diagnos, men väntetiden för neuropsykiatrisk utredning är lång. Nu satsar regionen i ytterligare ett försök att korta köerna och bekostar utredningar i andra län.

Det är 700 östgötska barn som väntar på en neuropsykiatrisk utredning för att ställa diagnoser som autism och ADHD. Men barnen kan få vänta länge, upp till två år i dagsläget. Detta trots att insatser får bättre effekt ju tidigare de sätts in.

Det är 700 östgötska barn som väntar på en neuropsykiatrisk utredning för att ställa diagnoser som autism och ADHD. Men barnen kan få vänta länge, upp till två år i dagsläget. Detta trots att insatser får bättre effekt ju tidigare de sätts in.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Östergötland2023-02-05 05:00

Det är i nuläget 700 barn i Östergötland som väntar på en neuropsykiatrisk utredning, som används för att ställa diagnoser som autism och ADHD. Men barnen kan få vänta länge, upp till två år i dagsläget. Detta trots att insatser får bättre effekt ju tidigare de sätts in.

Nu gör Region Östergötland ytterligare ett försök att få bukt med kötiden. Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) avsätter 21 miljoner för att korta utredningsköerna.

– Det har tidigare gjorts en hel rad satsningar för att korta köerna. Det har varit konstant långa köer under många år, men nu tar vi nya tag. Vi vill kapa kötiderna, säger Fredrik Sjöstrand (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

undefined
"Förhoppningsvis kan vi se om något år att köerna har kortats, men det kommer i så fall att ske successivt. För patienten kan det innebära att man får göra sin utredning i annat län eller genom någon av de upphandlade aktörerna i vårt län", säger Fredrik Sjöstrand (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Östergötland.

Pengarna ska användas både inom länet – exempelvis genom att upphandla utredningar med privata aktörer – och för att bekosta utredningar i andra regioner.

Var kommer pengarna ifrån?

– Det är pengar som omfördelas inom hälso- och sjukvårdsnämndens budget. Totalt är budgeten på 14,5 miljarder kronor, så även om den är ganska ansträngd är det här inte en stor enskild post. Vi prioriterar om och använder pengar som avsatts för kostnader som av olika anledningar inte blir av.

När räknar ni med att se resultat?

– Förhoppningsvis kan vi se om något år att köerna har kortats, men det kommer i så fall att ske successivt. Först måste vi göra de upphandlingar som krävs. Det är ett ganska stort inflöde av patienter och därför ett ökat behov av utredningar.

Hur kommer man som patient märka av den här satsningen?

– Man kan få göra sin utredning i annat län eller genom någon av de upphandlade aktörerna i vårt län. Men man ska i första hand fortfarande ha kontakt med sin BUP-verksamhet, det är därigenom man får kontakt. Det går också att kontakta vårdlotsen för att se vilka möjligheter som finns.

Men det är ju kris överallt?

– Ja, alla regioner sitter med långa köer inom i princip all specialiserad vård, men inom exempelvis Sydöstra sjukvårdsregionen så jämför man varje specialområde för att se i vilken region kön är kortast i varje specialområde. Så man kan ändå hjälpas åt.

Enligt Fredrik Sjöstrand är det i nuläget inte aktuellt att införa vårdval inom området.

– Vi har upphandlade avtal som ligger i ett par år till, först när de går ut får vi titta på hur vi ska gå vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!