Jacob Lundberg är vd för bemanningsföretaget Adecco i Sverige och när han går på semester den 1 augusti ska 24-åriga Beatrice Partain göra hans jobb.
Hon läser industriell ekonomi vid Linköpings universitet och sökte jobbet mest för att få göra Adeccos ledarskapstest. Sen gick hon vidare i steg efter steg och efter många tester och intervjuer stod Beatrice Partain ensam kvar. Det var 7 399 studenter som sökte.
Varför tror du att just du fick jobbet?
– Jag kan bara gissa, det var verkligen hård konkurrens. Men det senaste året har jag fått erfarenheter som tvingat mig att reflektera över mig själv och mina styrkor och svagheter. Just nu jobbar jag heltid som projektledare för LARM, LinTeks arbetsmarknadsdagar. I den rollen stöter man på en massa svårigheter så jag har verkligen behövt reflektera över mitt ledarskap, säger hon.
LARM hölls i februari och nu håller hon på med efterarbetet.
Adecco är globalt med verksamhet i cirka 60 länder, huvudkontoret finns i Schweiz, och det här sättet att locka in studenter i företaget görs i åtminstone 50 av länderna. För Adecco handlar det dels om att marknadsföra sig mot studenter dels att utmana det egna företaget. Annelie Stenvadet, informationsansvarig på Adecco förklarar.
– Vi började med detta för att vi ville att studenter skulle se oss som en potentiell arbetsgivare. En annan anledning är att vi ser det som en möjlighet för oss att få in en person som kommer med nya friska ögon och ser vad vi skulle kunna göra bättre eller förändra. En student har ofta ett helt annat perspektiv, säger hon.
Det synsättet håller Beatrice Partain med om.
– Det här konceptet att placera en väldigt oerfaren person på en stor roll är väldigt likt det vi gör i kårvärlden. Där sätter vi en student på en väldigt stor ansvarspost och det kan ge väldigt mycket att få den typen av nya perspektiv i en organisation, säger hon.
Vad händer om du fattar ett helt galet beslut?
– Ja du, jag tror att det finns tillräckligt med kompetens på plats, det här är åttonde året i rad som Adecco gör det här. Så länge jag är lyhörd så tror jag att det är svårt att göra helt fel.
Inte heller Annelie Stenvadet är orolig för att Beatrice ska göra något galet.
– Nej. Möjligen kan hon komma med förslag som är helt uppåt väggarna, men hon är inte helt ensam. Hon kommer att ha stöd av några personer i ledningsgruppen. Det är inte så att hon kan sälja ett dotterbolag eller nåt sånt, säger Annelie Stenvadet.
Efter sommarjobbet i Stockholm har Beatrice Partain ett och ett halvt år kvar att läsa i Linköping. Var hon hamnar sen återstår att se.
– Jag har nån form av dröm om att få jobba i Nya Zeeland ett tag, säger hon.
Det finns en annan möjlighet också. Beatrice Partain är en av cirka 50 i världen som i sommar är vikarierande vd för ett Adecco-bolag. En av dessa kommer senare att få vikariera för Adeccos globala vd.
– Vi hoppas ju naturligtvis på att det blir Beatrice som tar sig hela vägen och blir chef för hela vår koncern under en månad, säger Annelie Stenvadet.