– Åtta kollegor har lämnat här i Norrköping bara i år. Det pratas om flykten från polisen men vi ser bara toppen på isberget än, säger en polis som också överväger att säga upp sig.
– Jag har läst att Polismyndigheten är oroad över att personal slutar och att man skulle försöka få poliser att stanna kvar eller återvända. Jag har inte märkt något av det, säger en annan polis som har slutat.
Gediget ointresse
Vi har haft kontakt med ett flertal tidigare anställda inom östgötapolisen. Flera är i 30-40-årsåldern och hade hunnit bli erfarna poliser i yttre tjänst och som utredare. De säger att de inte vill medverka med namn eftersom de kanske trots allt vill söka sig tillbaka till Polisen i framtiden och inte vill stöta sig med arbetsgivaren. Men de berättar om ett gediget ointresse från arbetsgivarens sida då de meddelat att de tänkt säga upp sig.
– Jag trodde kanske inte att de skulle försöka övertala mig att stanna kvar. Men jag trodde verkligen att de i alla fall ville ha ett samtal för att ta reda på varför jag valde att lämna, för att lära sig något nu när så många slutar, säger en före detta polis.
– Min uppsägning möttes med total tystnad från personalavdelningen, säger en annan.
Höjde lönen med 7 000
Som tidningen tidigare berättat om passar nu försäkringsbolag, privata säkerhetsbolag, fastighetsbolag och andra myndigheter på att rekrytera poliser. En polis som numera arbetar i en annan statlig myndighet beskriver att den illa skötta omorganisationen av Polisen, kombinerat med lågt löneläge, fick honom att säga upp sig trots att han älskade polisarbetet. Efter många år i yrket och flera vidareutbildningar tjänade han under 24 000 kronor. På nya jobbet höjde han lönen med 7 000 kronor i månaden.
– Att samhället värderar ett lugnt skrivbordsarbete så mycket högre än ett arbete mot kriminalitet är skrämmande, säger han.
"Människor är inte livegna"
De 31 östgötapoliserna har valt att sluta under perioden januari 2015 (då omorganisationen av Polisen startade) till september 2016. Av dessa lämnade 19 in en avskedsansökan och 12 valde förtidspension.
I hela landet har nära 500 poliser slutat under det här årets första sex månader och under 2015 slutade 832. Enligt en rapport från Statskontoret är personalomsättningen i den nationella myndigheten 4,2 procent. I Östergötland blir den under perioden cirka 5,5 procent.
Under samma period gick ytterligare 11 poliser i ålderspension. Totalt försvann alltså 42 östgötapoliser. Samtidigt har 34 nya anställts. Det är bra att Östergötland får del av nyutbildade poliser men kompetensen som förloras när erfarna säger upp sig drabbar allmänheten, hävdar poliser vi talar med.
– Om alla hela tiden är helt nya i den yttre polisverksamheten blir det självklart inte ett bra resultat, säger en polis.
Rikspolischef Dan Eliasson har begärt mer pengar till fler poliser som ska utbildas och ersätta dem som slutar. I en intervju med Norrköpings Tidningar nyligen fick Eliasson frågan: ”Varför ser inte ni som arbetsgivare till att poliser stannar eller kommer tillbaka?”
– I dagsläget vill vi att alla ska stanna, samtidigt är människor inte livegna. Vi har fortfarande lägre mobilitet inom polisen än vi har i staten i övrigt, svarade Dan Eliasson.