20 000 östgötar erbjuds vaccin i nya fasen

Region Östergötland har denna vecka skickat brev till 20 000 östgötar som nu erbjuds vaccin mot covid-19. Samtliga anses ingå i någon riskgrupp.

Rickard Lundin ingår i den regionala sjukvårdsledningen och är regionens presstalesperson i frågor som rör vaccineringen mot covid-19.

Rickard Lundin ingår i den regionala sjukvårdsledningen och är regionens presstalesperson i frågor som rör vaccineringen mot covid-19.

Foto: Victor Bomgren

Östergötland2021-05-11 13:20

På tisdagen meddelade även regionerna Västmanland och Gotland att vaccinationen i fas fyra, då alla vuxna under 60 år och som inte tillhör någon riskgrupp erbjuds vaccin, ska inledas. Sedan tidigare har även regionerna Stockholm, Västra Götaland, Värmland, Kalmar och Jönköping inlett den avslutande vaccinationsfasen. 

Region Östergötland planerar dock för att inleda fas fyra under vecka 21, som inleds den 24 maj. Enligt Rickard Lundin, som ingår i den regionala sjukvårdsledningen och är regionens presstalesperson i frågor som rör vaccineringen, är det ännu inte bestämt vilken dag fas fyra inleds.  

– Det är ännu inte beslutat, vi behöver följa bokningsläget i den fas vi är i nu ett tag till innan vi fattar beslut om exakt datum. Vi kommer börja i åldersordning med de äldsta först, hur stora grupper det blir åt gången beror på vaccintillgången.   

För närvarande pågår vaccinationer i fas tre, då personer som anses tillhöra olika riskgrupper erbjudas vaccin. Denna vecka har 20 000 östgötar fått brev med vaccinationserbjudande från regionen. Flera läsare har kontaktat redaktionen och uppgivit att det varit svårt att hitta lediga vaccinationstider. 

– Det är en stor grupp som nu fått erbjudande om att boka vaccination. Vi lägger ut tider kontinuerligt. Hittar man inte en tid direkt så försök igen om någon dag. Titta gärna efter tid på våra större vaccinationscentraler, säger Rickard Lundin.

Vi har också fått uppgifter om att läkare i Östergötland avråder personer som har drabbats av postcovid från att vaccinera sig. Har regionen gått ut med en ny rekommendation eller är det enskilda läkare som fattar egna beslut? 

– När det gäller personer med långtidssymtom efter genomgången covid-sjukdom och där man har en läkarkontakt så följer vi Folkhälsomyndighetens rekommendationer att bedömning bör ske av läkare i varje enskilt fall beroende på hur symtombilden ser ut. Tyvärr finns inga riktlinjer ännu, men Socialstyrelsen har en arbetsgrupp i frågan. 

Läsare har även hört av sig och berättat att de på grund av allergi måste ta sin vaccinspruta på vårdcentral och att de då måste vänta i flera veckor på en ledig tid. Hur ser det ut för personer med allergi, drabbas de av långa väntetider? 

– Jag kan tänka mig att det kan se lite olika ut från fall till fall. Bedömningen behöver göras individuellt och på respektive vårdcentral, säger Lundin. 

Ännu så länge har 157 702 personer i länet fått den första dosen vaccin mot covid-19. 49 420 personer har även hunnit få den andra dosen. 

Antalet smittade patienter som är i behov av sjukhusvård har minskat i länet. På måndagen uppgav regionen att 121 smittade patienter vårdades på länets tre sjukhus, varav 22 inom intensivvården. På tisdagen hade antalet covid-patienter minskat till 115, varav 19 vårdades på iva. 

På Universitetssjukhuset vårdades på tisdagen 54 smittade patienter, varav tio inom intensivvården. På Vrinnevisjukhuset vårdades 53 patienter med covid-19, varav nio på iva. På lasarettet i Motala vårdades åtta smittade patienter. 

Region Östergötland meddelade på tisdagen att ytterligare en person med bekräftad covid-19 har avlidit i länet. Sedan utbrottet började har därmed 649 smittade personer dött i länet. 

Regionen uppgav även att hittills 39 134 personer i Östergötland har testat positivt för den samhällsfarliga sjukdomen – en ökning med 342 personer på ett dygn. 

Fas tre

Den tredje fasen omfattar följande riskgrupper: 

Personer i åldern 60–64 år.

Personer i åldern 60–64 år med en sjukdom som innebär en ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19.

Personer i åldern 18–59 år, inklusive gravida, med en sjukdom om innebär en ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!