Den här söndagen i mitten av oktober hade Torbjörn Blixt vikt åt ideella insatser i Saltängens BK på Butängen, där han är aktiv. Det var en hel del som skulle fixas efter en föreningsfest dagen innan. Så han tog en promenad från hemmet. Mer än så minns han egenligen inte av det som hände, när vi pratas vid någon dryg vecka efteråt.
– Jag vet att jag kom in i klubbhuset och mötte fyra andra i föreningen. Sen blev allt svart och jag vaknade i princip inte upp förrän jag var på US i Linköping, säger han.
Dottern Lisett tar vid och berättar det hon fått till sig kring händelsen då hennes pappa helt plötsligt drabbats av ett hjärtstopp. För det var det som skedde.
Både hon och hennes pappa vill dela med sig av det som inträffade, för att visa hur viktigt det är med kunskapen om HLR, hjärt- och lungräddning. Och hur den som har kunskapen kan rädda liv genom att vara ansluten till HLR-appen. En app, kopplad till SOS Alarm, som gör att frivilliga livräddare larmas, får vägbeskrivning till närmaste hjärtstartare och till den som drabbats av hjärtstopp. Idag finns runt 94 000 så kallade SMS-livräddare i Sverige.
– Den här appen räddade pappas liv. Tack och lov kunde Johan, en av pappas vänner som redan var på plats, också hjärt- och lungräddning. Det var verkligen tur. Samtidigt kunde de andra ringa 112. Då gick larmet ut även till dem som har appen och som befann sig i närheten, berättar Lisett.
En av dem som fick larmet om det pågående hjärtstoppet var en yngre tjej som, enligt Lisett, kom inspringande på Bollspelaren. Hon kunde ta över och fortsätta kompressionen.
– Efter 13 minuter kom ambulansen. Men tjejen, och kompisen som var med, försvann bara. Vi tyckte det kändes tråkigt att inte veta vem hon var. Vi ville ju tacka henne, tillägger Lisett.
Men det visade sig att det fanns en naturlig orsak till att hon försvunnit. När hon sprang mot klubbstugan för att hjälpa Torbjörn föll hon och skadade sig så illa att hon fick uppsöka sjukhus med brutet revben.
– Hon pumpade alltså igång mig trots att hon själv hade så ont, konstaterar Torbjörn med stor tacksamhet.
För att få veta vem hon var, lade Lisett ut en efterlysning på Facebook. Det gav inget svar. Men efter kontakt med SOS Alarm och ansvariga för appen fick hon kontaktuppgifter.
– Jag hörde av mig till henne, hon heter Jennifer, säger Lisett.
Nu har Torbjörn fått träffa sin hjälte och han menar att Jennifers insatser verkligen visar vikten av att alla borde kunna HLR och gärna vara anslutna till appen. En app som varken Lisett eller han kände till alls innan den här händelsen.
– Men jag ska själv ansluta mig till den för att kunna bidra. Jag är pensionerad undersköterska och har kunskapen i hjärt- och lungräddning. För att kunna göra HLR måste man verkigen ha rätt kunskap, annars kan man faktiskt göra mer skada, som att orsaka syrebrist, tillägger Torbjörn.
Nu väntar återhämtning för honom. För det blev operation på US. Utöver det kommer en typ av pacemaker att sättas in som reglerar hjärtat, känner av hjärtstopp och kan ta över i ett sådant läge.
Tänker du på vad som kunde hänt om hjälpen inte funnits?
– Ja, jag hade inte levt. Men jag försöker att inte tänka på det längre. Nu kan jag i stället titta framåt och fortsätta att vara pappa, morfar, farfar och vän.