Oro för smitta flyttar tävling

Jägarna vid Omberg flyttar sin tävling till Trehörnaskogarna. Mjältbrandsutbrottet oroar. – Vi vet så lite om smittkällan, förklarar Jan Engholm i Tåkerns jaktvårdskrets.

Intill  hägnet och betesmarken vid Storpissan har Länsstyrelsen satt upp varningsskyltarn.

Intill hägnet och betesmarken vid Storpissan har Länsstyrelsen satt upp varningsskyltarn.

Foto: Mia Karlsvärd

OMBERG2016-07-28 20:17

Videon är inte längre tillgänglig

– Vi vill vara restriktiva med att hålla till där så länge vi inte vet mer om smittan och om vilka områden som är drabbade, säger han. Vi har ju andra möjligheter.

Andra lördagen i augusti hålls länsmästerskapet i eftersök. I år skulle tävlingen ha hållits på Omberg, men nu flyttas tävlingen till Lysings häradsallmänning i Trehörnatrakten i stället.

– Det innebär inte mycket extrajobb, säger Jan Engholm. Vi hade inte hunnit rekognosera eller sätta ut spår på Omberg och vi känner till Trehörnaskogarna väl. Det enda merarbetet handlar om att vi får köra maten till ett vindskydd i skogen i stället för att äta på restaurang.

Sju tjurar och kor har dött av mjältbrand på Omberg den senaste tiden. De hörde hemma på två olika gårdar.

– Frågan om smittan kommer från samma ursprungliga källa är fortfarande obesvarad, säger Karl Ståhl som är biträdande statsepizootolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

– Vi vet att det sedan gammalt finns mjältbrandsgravar i området. På något sätt har sporer kommit upp i dagen och sedan spridits.

Sporerna överlever mycket länge i jorden, och kommer de upp kan de spridas på många olika sätt.

– Vilt, som älgar, rådjur och vildsvin kan sprida dem, men också till exempel människor, bmx-cyklar och andra som kommer i beröring med jorden, säger Karl Ståhl. Det är mycket aktivitet i området. Insekter som äter på kadavren kan också sprida smitta lokalt.

Enligt en kartläggning som presenterades för några år sedan av SVA har sammanlagt 204 gårdar i Östergötland haft djur som dött imjältbrand från 1916 fram till 2011. En älg som påträffades död 1927 någonstans kring området vid Storpissan på Omberg nämns i ett dokument. Men att den aktuella smittan skulle härröra från den älgen är bara en av alla teorier som diskuteras.

Just nu genomförs analyser som kan visa om mjältbrandsutbrotten har sitt ursprung i samma källa eller om det finns flera.

– Det har ingen betydelse för våra åtgärder i det akuta skedet, men det är viktigt för att förstå det som har hänt, säger Karl Ståhl. Vi får svar inom några veckor.

Vad gör ni just nu?

– Vi gör diagnoser på allt material som kommer in och försöker kartlägga händelserna, säger han. Men det viktigaste är förstås vaccinationerna av nötkreatur, får och getter som kommer att sätta stopp för spridningen.

Jordbruksverket får betydligt fler samtal än normalt om fynd av döda djur. Tamdjur som har dött på bete i området ska undersökas och vilda djur som hittas döda ska också kontrolleras om dödsorsaken är oklar.

– Just nu kollar vi i princip alla fall där mjältbrand inte kan uteslutas, säger Ann-Christine Ring på Jordbruksverket. Så länge vi inte vet hur smittspridningen har gått till måste vi hantera alla olika misstankar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om