Bloggarens åsikter var för provocerande

Ung och engagerad. Populär på nätet. David Appelgrens blogg skulle locka besökare till LRF Media. I tio dagar fick han blogga. Sen var inte taket inte högt nog inom LRF och bloggen stängdes ned.

Flerårig spenat som överlevt vintern.

Flerårig spenat som överlevt vintern.

Foto: Anders Törnström

Omberg2016-04-11 07:30

Men allt började tidigare - med en Facebooksida som startades i ilska.

– Det var för tre år sedan när det var hästköttskandalen. Jag blev så arg på att multinationella företag kan komma undan med lögner.

Skandalen med hästkött i färdigmat ihop med att en väninna köpt en prinsesstårta som visade sig innehålla 25 olika e-ämnen satte igång Davids engagemang.

– Jag kände att jag ville säga ifrån så jag startade ”Matfusket”, säger han.

Facebooksidan har 146 700 följare, men delningar gör att många flera läsare nås.

– Som mest har vi haft 1,8 miljoner som läst på en vecka. Det är kul att se konsumentmakt, att vi konsumenter kan säga ifrån.

Den stora läsekretsen gör att företag påverkas. Som exempel tar han utbudet av ekologiska bananer. Numera finns ekologiska bananer att få tag på nästan i varje butik. Med sidan vill han inte bara visa på fusk.

– Jag vill inte bara visa på problem utan peka ut lösningar också. Ekologiskt är något som jag började prata om från början.

Hans sida ”Matfusket” och Naturskyddsföreningens sida anser han drivit på utvecklingen.

Vill leva som han lär

David bor med sin fru Liga i ett torp vid Omberg sedan ett år tillbaka. Här brukar de marken och odlar grönsaker i avsikt att vara självförsörjande, men från början är han en stadskille.

– Vi bodde i Norrköping i lägenhet och hade en kolonilott, säger han.

Engagemanget kring mat och ekologiskt gjorde att flytten ut på landet var en naturlig följd.

– Det är inte bara att prata, man måste veta också, säger han.

För två år sedan vandrade han och Liga på Omberg.

– Vi blev riktigt kära i platsen, säger han.

De började fantisera om att ha ett hus där.

Det gick fortare än de trodde. I februari 2015 flyttade de in.

– Vi hade drömt om att bli självförsörjande på gården.

Fokus lades på att röja mark och gräva land för att kunna så grönsaker.

– Det var vår högsta prioritet att komma igång med matproduktionen.

De hade trott att det skulle ta en tid, men redan första sommaren var de självförsörjande när det gäller sådant som går att odla.

De fick så pass bra skörd att de kunde sälja en del på marknader.

De drömmer om att starta en gårdsbutik och de vill skaffa bin och grisar. Grisarna ska inte ätas, varken David eller Liga äter kött, utan de ska böka runt och bearbeta jorden.

David ser en utveckling mot mer småskalighet.

– Vi är inte de första, men definitivt inte de sista unga som flyttar ut på landet.

Bloggtiden blev kort

Med anledning av den framgångsrika Facebooksidan blev David kontaktad av LRF Media som intervjuade honom om matfusk. David delade artikeln på ”Matfusket” och det drog massor av läsare.

– De märkte att det var populärt och ville anställa mig som bloggare.

Han skulle skriva ekologiskt och om matfusk.

– Jag visste ju innan att LRF inte är så nytänkande när det gäller ekologiskt så jag sa vad jag ville skriva om, men de sa att du har fritt spelrum, det finns ingen censur i vårt mediahus.

Ett halvår tog det från besked till att allt administrativt var löst och Davids blogg på land.se kunde öppnas. Men bloggandet där blev kortvarigt.

– Bloggen låg väl uppe i tio dagar innan den blev nedsläckt.

En storm blossade upp inom LRF. David hade länkat till en artikel från tidningen ETC på Facebooksidan ”Matfusket”. I den artikeln uttalar sig Mattias Espert, vice ordförande i Sveriges grisföretagare, om att de ansökt hos Jordbruksverket om att få starta ett så kallat kontrollprogram som skulle innebära att det skulle bli tillåtet att låta suggor vara fixerade i samband med att de föder sina smågrisar. Fixering innebär att grisen stängs in mellan galler och inte kan gå eller vända sig om. Anledningen till att Sveriges grisföretagare skulle vilja ha ändrade regler för grisuppfödningen skulle vara att nya metoder behövs för att möta det hårda importtrycket.

David uttalade sig om att han anser att det är fel väg att gå, att försämra djurskyddet inte är rätt väg att möta importen av lågpriskött.

– Jag är en sån som ställer upp på djuren. Jag gör vad jag kan. Jag skulle inte kunna leva med mig själv om jag inte sa ifrån. Det är en samhällsplikt nästan, säger han.

Den länkade artikeln på ”Matfusket”-sidan rörde upp känslor bland svenska grisbönder. Krav ställdes på att David inte skulle få fortsätta blogga.

– Jag blev syndabocken, men jag var bara budbäraren. Det var lättare att skylla på mig.

Så efter att ha bloggat i tio dagar kastades David ut.

För svartvitt perspektiv

När LRF:s regionordförande Peter Borring får frågan om det är lågt till tak inom LRF säger han att alla åsikter är tillåtna, men att många uppfattade det som att David Appelgren svartmålade det traditionella lantbruket.

– Det var många inom LRF, och jag var en av dem, som blev provocerade av att det ekologiska och traditionella beskrevs utifrån ett väldigt svartvitt perspektiv, säger Borring.

Borring påpekar att LRF Media är fristående och att LRF inte styr, men att flera av LRF:s medlemmar hörde av sig till LRF Media och ifrågasatte Davids bloggande.

LRF Medias förlagschef Johan Taubert förklarar att samarbetet med Appelgren inte avbröts på grund av påtryckningar. Beslutet berodde enligt honom på att bloggen skulle kunna slå in kilar mellan olika grupper på landsbygden.

– Bloggen lirade inte ihop med vad land.se skulle vara, säger Taubert.

Ekologiska utvecklingen

David påpekar att det pågår en ekologisk revolution. Efterfrågan på ekologiskt ökar.

– LRF hänger inte med i den trenden, säger David.

En FN-rapport, ”Trade and Environment Review 2013: Wake Up Before It’s Too Late”, som bygger på bidrag från över 60 experter visar på att småskaligt ekologiskt lantbruk är nyckel till att kunna säkra mat till världens befolkning. En annan FN-rapport, “Agro-ecology and the right to food”, visar att småskaliga lantbruk i kritiska regioner i världen på tio år kan dubbla sin produktion med hjälp av ekologiska metoder.

Ökad ekokonsumtion

Svenskarna handlar alltmer ekologiskt. Under 2015 ökade svenskarnas ekokonsumtion med 39 procent jämfört med året innan. Prognoser, från oberoende Ekoweb, visar att Sverige under året kommer att gå om Danmark och bli världsledande i ekokonsumtion.

David anser att LRF borde hänga med i utvecklingen och att det här är frågor som kan behöva få utrymme för att locka en yngre publik.

Han påpekar att ekologiskt är framtiden och att de åsikterna också borde få utrymme inom LRF, men så blev det inte för David.

– De behövde mig mer än jag dom, säger han.

Nu ägnar han sig åt att föreläsa om ekologisk mat och matfusk och och är redan i full gång med årets sådd.

Tips

Den 14 april håller David Appelgren en föreläsning om mat och matfusk på på Restaurang Hörnet i Vadstena. Gratis inträde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om