Vilda västern-parkerandet är över, nu ska det bli ordning.

– Jag har aldrig hört att någon fått p-böter här. Egentligen är det inte alls roligt att börja bötfälla folk, säger kommunalrådet Annicki Oscarsson (KD), men vissa begränsningar behövs.

Trafiksäkerheten ska öka liksom framkomligheten, men syftet är också att förbättra trivseln där folk bor.

Det är miljö- och byggnämnden som beslutar om trafikföreskrifterna i Ödeshög, men ett förslag finns redan. Parkeringsbegränsningarna rör ett område i centrum, och tydliga skyltar ska informera om vad som gäller.

En del 30-minutersplatser blir entimmesplatser för att bilförarna ska få en rimlig tid att uträtta sina ärenden. Andra parkeringsplatser kan användas tolv eller 24 timmar och parkeringen vid posten blir en sorts långtidsparkering med 72 timmarsbegränsning.

– Ja, i dag har vi inte någon utpekad långtidsparkering och det behövs förstås, säger Annicki Oscarsson. Därför gjorde vi så här, i väntan på en framtida översyn.

Parkeringsbegränsningar är förstås meningslösa om det inte finns någon lapp-lisa, och det kommer att finnas. Då och då kommer Ödeshögs kommun att köpa in parkeringsvakttjänster från bolag som genomför kontroller, kanske tio timmar i månaden.

– Vi har haft en situation där bilar har blivit stående mycket länge, i flera dygn på 30-minutersplatser, och på heldragna linjer och ställen där man inte alls ska parkera, säger Annicki Oscarsson. Förändring behövs.