En sådan välfrekventerad plats är Ödeshög där både Rasta och Östgötaporten har stora parkeringsplatser för sina kunder, men som också lockar lastbilschaufförer som övernattar i sina hytter.
En stor del av dem är utländska chaufförer som kör utlandsregistrerade bilar. Vid Dinners på södra sidan om E4 är det gratis att stå, medan Rasta på andra sidan tar betalt för sin parkering.
– Vi gör så på våra anläggningar sedan en tid tillbaka. Det har flera anledningar. Framförallt handlar det om att skapa säkerhet och trygghet – både för vår personal och för förarna själva, förklarar Mikael Tervaniemi på Rasta.
Rasta i Ödeshög har anställt en person som p-värd nattetid på parkeringen. För denna tjänst tar man 100 kronor i p-avgift per natt.
– Men då får man 50 kronor rabatt i vår restaurang och dessutom gratis tillgång till toalett och dusch. Tillfälliga kunder står förstås gratis på parkeringen, tillägger han.
På flera av Rastas anläggningar har det förekommit inbrott och hot mot personal nattetid. En Rastarestaurang i Arboga har drabbats av fyra väpnade rån.
Lastbilschaufförerna är också en utsatt grupp. Kapellskärningar, dieselslangning och andra stölder är vanligt förekommande på dessa uppställningsplatser.
– Det är inte för att vi vill ha vakter eller tjäna pengar på detta. Men vi måste få igen för våra kostnader, menar Mikael Tervaniemi.
I Mjölby finns en liknande situation. På Viringe, finns två kommunala ytor som i restaurang Eatalianos fall arrenderas till en avgiftsbelagd p-plats, och i OKQ8:s fall håller på att säljas till bensinbolaget för uppförande av en ny restaurang. Där går det tills vidare att parkera gratis.
Depot Mantorps stora parkering har lockat många långtradarchaufförer att stanna. Men egentligen är det sedan en tid tillbaka p-förbud nattetid, vilket framgår av en skylt vid infarten.
Enligt Ryno Pettersson som är fastighetsskötare på Depots förvaltare Optimal så bryr sig många inte om skylten. Vissa långtradare står där dessutom fler än ett dygn i väntan på att få last tillbaka, enligt honom.
– Det är svårt att göra något åt saken. Det är väl ett fenomen vi får vänja oss vid sedan vi gick med i EU, tror Ryno Pettersson och ser även positiva effekter för lastbilarna hindrar ju buskörningen kvällstid på den jättelika parkeringen.
Han tror att det är svårt både att förbjuda och att ta betalt. Många av långtradarna kommer från Sydösteuropa eller Baltikum. Förarna har låga löner och usla arbetsförhållanden, menar han. Även det ett resultat av EU-medlemskapet, enligt honom.
Slangning av diesel från parkerade lastbilar har minskat, menar förundersökningsledare Mikael Franzén vid Mjölbypolisen. Däremot har han bett områdespoliserna att titta mer på problemen med stölder av gods från parkerade lastbilar.
– Det sker flera stölder i veckan i det här området, särskilt drabbade verkar rastplatserna i Ödeshög vara, säger han.
Fackförbundet Transport vill att staten ska bygga trygga uppställningsplatser utmed de större vägarna.
I våras gav regeringen myndigheten Trafikanalys i uppdrag att utreda möjligheten för lastbilschaufförer att ta rast eller dygnsvila. Man kom där fram till att det är svårt att göra detta på ett tryggt och säkert sätt.
Man hittade bara två parkeringsplatser i landet som uppfyller förarnas önskemål på belysning, bevakning (manuell eller med kamera) och inhägnad. Ingen av dem ligger i Östergötland.
70 procent av förarna tycker att brottsligheten på dessa platser är ett problem. Nästan hälften har själva utsatts för brott.
– Det är ett stort problem för våra medlemmar. Ett första steg är att visa på problemen. Transport har efterfrågat statliga investeringar i uppställningsplatser. Vi tror att det är svårt att driva dem i privat regi, säger Antti Vainio som är utredare på fackförbundet Transport.
Att åkarna ska stå för kostnaderna blir svårt, menar han, när priserna för godstransporter är så hårt pressade. Han har flera skräckexempel på hur utländska förare inte har råd att köpa mat i Sverige, eller rent av inte får betalt alls utan måste skaffa inkomster genom att smuggla varor.
Transport vill också komma tillrätta med att reglerna för cabotage inte följs. Utländska bilar har rätt att göra tre inrikes transporter under högst sju dagar innan de kör gods ut ur landet igen.
– Det har visat sig mycket svårt att kontrollera dessa regler och vi vet att vissa utländska lastbilar befinner sig flera månader i sträck i Sverige, säger Antti Vainio.
Transport har föreslagit att man inför en vägslitageavgift för dessa bilar, kopplat till en gps-transponder i bilen så att man kan följa hur den rör sig.