– Plåtslagarn är mitt hjärtebarn, det blir jättesvårt att lämna, säger Carin Lindgren som driver företaget tillsammans med sin man Anders Lindgren.
– Man har haft det så länge, jag har ju varit "Plåtslagarn" i Ödeshög i 30 år, säger Anders.
– Jag har varit "plåtslagarens kärring", inflikar Carin och skrattar. Men jag knäcker också mycket plåt. Jag tycker det är rätt skönt att knäcka, jag kan "mölja" på med hundratals meter, det ska bara bli färdigt.
Den 1 september 1990 tog Anders och Carin över Häggströms plåtslageri i Ödeshög och startade Plåtslagar´n i Ödeshög. Han som plåtslagare och hon som administrativt ansvarig i företaget.
– Jag utbildade mig till svetsare i Trelleborg och ville jobba på Kockums, men när jag var klar hade de lagt ner. Tanken var att flytta hem till Linköping 1980 och jag jobbade första sommaren hos min morbror i Ödeshög som hade plåtslageri, sedan blev jag kvar.
– Anders målade vårt tak hemma och så fastnade han där hos mig, skrattar Carin.
Mycket har hänt sedan 1990-talet och Anders tror att det numera finns många som inte vet vad en plåtslagare faktiskt gör.
– Tidigare generation ringde alltid till en rörmokare, snickare eller plåtslagare om de behövde hjälp. Nu försöker många själva. Hängrännor, stuprör och vindskivor, köps hos någon bygghandlare istället för att anlita en plåtslagare.
Många har jobbat i företaget genom åren, men den senaste tiden har Anders och Carin varit de enda anställda. De har samarbetat med Motalaföretaget BE Svets & plåtslageri sedan slutet av 1990-talet, det är de som nu tar över verksamheten.
– "Arbetsregionerna" går ihop och vi har länge hjälpt varandra med jobb i området mellan Ödeshög och Motala.
– Det blir som en filial här i Ödeshög, säger Robbin Jonasson som äger Motalaföretaget. Det kommer alltid finnas någon på plats här. Vi vill att verksamheten ska blomstra upp igen.
Han har jobbat som plåtslagare i tio år och samarbetat med Anders sedan 2016.
Vad finns det för utmaningar framåt?
– Allt ska vara billigt, säger Robbin. Det finns många "hemmafixare", vilket både är bra och dåligt. Många är pålästa, men kanske på fel saker ibland. Exempelvis att installera solpaneler när taket kanske skulle behöva renoveras först.
– Det finns en risk med hemmafix, att det inte blir fackmannamässigt utfört och att försäkringar då inte gäller, säger Anders. Men det är också ett generationsskifte. Många vet inte vad en plåtslagare gör och att man kan vända sig till oss som privatperson.
Anders och Robbin poängterar vikten av ett bra rykte.
– Det är det som håller oss vid liv. Det är viktigt att göra ett bra jobb, komma när man ska och hålla kontakt med kunden, säger Robbin.
Efter 30 år har Anders och Carin varit med om många roliga uppdrag.
– På 1990- talet gjorde vi många kyrkor. Jag har lagt ut så många brev, säger Anders.
Han berättar om hantverkarhemligheten.
– Man lägger brev i kyrktorn, en text till kommande generationer om vad som händer just nu, som priset på brännvin, en bra referens för tiden. På taket i Stora Åby kyrka finns det skrivet "I natt förliste Estonia".
– Så fungerar det i hantverkarvärlden, säger Carin.
Vad ska ni göra nu?
– Jag har gått i pension, säger Carin. Vi har barn och barnbarn, så det finns mycket att fylla tiden med.
– Vi kommer ha ett bolag kvar, som vi driver härifrån, så Robbin slipper oss inte riktigt än, skrattar Anders.