Frieserhästar i Bona siktar på dressyr

Frieserhästar i Bona ska visas upp på Eurohorse i Göteborg.

Freerk blir ompysslad av Isabelle i stallgången.

Freerk blir ompysslad av Isabelle i stallgången.

Foto: Kristina Levinsson

Nykyrka2023-01-28 13:00

Isabelle Espenberg, 32 år, lämnade Stockholm för tre år sedan och flyttade till Bona. Hon och hennes sambo letade gård runt sina stationeringsorter inom företaget de arbetar för och hittade då Bona, med Hallsberg som närmaste placeringsort. 

undefined
Isabelle Espenberg.

Isabelle har sedan barnsben varit intresserad av hästar och ridning. Hon föll lite extra för just frieserhästar och för åtta år sedan åkte hon till Nederländerna och köpte sig två. Hon har sedan dess både ridit och tävlat i dressyr med dem och den numera pensionerade frieserhästen Nonke. Men vid en ridolycka för några år sedan skadade hon bäckenet och kunde varken rida eller ta hand om sina hästar som hon brukade. Hon annonserade då efter någon som kunde hjälpa henne. 

undefined
Freerk blir ompysslad av Isabelle i stallgången.
undefined
Det går åt en hel del hö till hästarna varje dag.
undefined
Joline med hästarna Joline Amorette, Freerk och Nonke

– Jag blev kontaktad av Joline Wren och vi klickade direkt. Hon har varit till stor hjälp sedan dess. Hon är den som numera tävlar mina hästar och för drygt ett år sedan blev hon dessutom delägare i Freerk. Vi äger halva hästen var, säger Isabelle.

– Fyra månader efter olyckan var jag uppe på hästryggen igen. Men jag rider numera på hobbynivå. Jag är ingen tävlingsmänniska, men jag gillar att rida i samband med shower och hjälpa andra att få möjligheten att utvecklas. Jag ska satsa mer på körning och att jobba ifrån marken.

18-åriga Joline som också bor i Bona har nästan alltid ridit. Hon började på ridskola när hon var runt 11 år och tyckte mest om att rida dressyr. Hon är en dressyrryttare och tar dressyrlektioner i Bona.

undefined
Frieserhästen Freerk.
undefined
Joline leder in Freerk till stallet.

– Första gången jag träffade Freerk var jag lite fundersam "Ska jag kunna rida dressyr på den stora tunga hästen?" tänkte jag. Men jag ändrade mig direkt när jag red honom första gången. Det är den coolaste hästras jag har ridit. Frieserhästar är en rashäst av högre prisklass, det är en drömras för många hästintresserade, säger Joline.

När ett frieserföl ska få sitt namn finns det särskilda regler. Varje år är det tre utvalda bokstäver som man får välja mellan, som ska vara första bokstaven i fölets namn. Man får inte byta namn på hästen utan den behåller sitt namn hela livet. 2009 var bokstaven F ett av valen som gjorde att två av Isabelles hästar heter Floris och Freerk.

– Ja, det är en procedur med namn och registrering av just frieserhästar. Det sägs att det betyder otur att byta namn, så det vill man ju inte göra, säger Isabelle.

undefined
Floris på stranden vid Djäknesundet utanför Karlsborg.

Floris är just nu på träning hos Emelie Brolin på Brolöten. Han är en av Sveriges bästa frieserhästar inom dressyrsporten och har tävlat dressyr upp till medelsvår B-klass och har kvalat till svårklassig dressyr. Han har siktet inställt till Grand Prix och målet att få Sport Elite Predikatet.

– Han är en alldeles fantastisk häst, en riktig diva som vet att han är vacker. Han och Freerk ska visas upp i paddocken på Eurohorse som går i samband med Göteborg Horse Show i februari. Vi ska hålla en dressyrclinic och även visa frieserns breda användningsområde, säger Isabelle. 

Vad betyder hästarna för er?

– De ger mycket energi till mig och det är fantastiskt att skapa ett band till dem. När jag känner att de verkligen lägger sitt hjärta hos mig, som när jag går ut till dem i hagen och de kommer fram och vill gosa. Det är fantastiskt, säger Joline.

– Ja, hästarna betyder mycket för mig också, säger Isabelle. De ger mig en närvaro i stallet och när jag är på shower och uppvisningar med dem ger de mig så mycket glädje och energi.                     

Fakta om Frieserhästen

- En hästras av varmblodstyp.

- Kommer ursprungligen från Nederländerna.

- Har en mankhöjd på 150-170 centimeter.

- Är alltid svart, utan några vita tecken.

- Kännetecken är rasens kraftiga man och svans med tjockt tagel som ofta vågar sig, samt kraftigt hovskägg på benen. 

- Rasen har fått sitt namn efter Friesland som ligger i norra Nederländerna.

- Hästarna är högresta med en lätt högrektangulär byggnad och en lätt böjd hals.

- Rasen är lättlärd och väldigt populär som dressyrhäst.

Källa: Wikipedia 

Karta: Bona
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!