Det var vid årsskiftet som boende i Nydalen skickade en ansökan till Kammarkollegiet för att få byta kommun. De 165 personerna som hade signerat ansökan bor i Askersunds kommun, bara ett stenkast från kommungränsen mot Motala, som de vill bli en del av.
Hos Kammarkollegiet har ärendet hamnat hos advokatfiskal Susanne Reuterswärd. Det första hon gjorde var att skicka ärendet på remiss till Lantmäteriet.
– Där har de tittat på sådant som de är experter på, som gränser, säger Susanne Reuterswärd.
Lantmäteriet lämnade sitt svar i slutet av mars. De har bland annat konstaterat att det finns fler fastighetsägare i området än de som har skrivit under ansökan.
En sak som gör frågan ännu krångligare är att det inte bara handlar om en flyttad kommungräns.
– Det kan vara ännu svårare att genomföra en indelningsändring eftersom det här påverkar länsgränserna också.
Nu har ärendet gått vidare till de båda länsstyrelserna i Östergötland och Örebro, som i sin tur nu inväntar yttranden från respektive regioner och de båda kommunerna, Motala och Askersund.
Motalas yttrande skulle ha varit inlämnat till länsstyrelsen senast den 29 september, men kommunen har begärt längre tid på sig för att få utreda själva först.
Det kommer alltså att dröja innan Kammarkollegiet får sitt svar och kan bestämma om det blir någon fortsatt utredning. Men om det skulle bli så är detta bara början, förklarar Susanne Reuterswärd.
– Det är en ganska stor sak att dra igång en kommunindelningsändring. Så det här är en första instans. Om det är någon instans som tycker att det här är värt att utreda vidare så gör man en större utredning.
Det är inte särskilt vanligt med ansökningar om att flytta kommungränser. Susanne Reuterswärd berättar att det går uppåt fem år mellan sådana ärenden. Ofta blir det avslag tidigt i processen, exempelvis om någon av kommunerna skulle säga nej redan i sitt första yttrande.
Det låter inte som att en ny kommungräns kommer att bli klart inom någon nära framtid?
– Nej, det här är en lång process. Det tar flera år att komma dit.
Om det efter alla svar och utredningar visar sig att det finns förutsättningar att flytta gränsen är det regeringen som ska fatta det slutgiltiga beslutet.
– Då skickar vi ett förslag på beslut till regeringen. Men det har jag aldrig varit med om. Det är ett så ovanligt ärende, säger Susanne Reuterswärd.