Nu kan Andreas Norlén pusta ut

Sverige har fått en statsminister. Det tog 131 dagar. Under den här tiden har talmannen Andreas Norlén blivit lite av en kändis och kaksorterna på hans kaffebjudningar något av ett nationellt samtalsämne.

18 januari 2019 16:00

– Jag är talman, ingen trollkarl.

Så sa Andreas Norlén – moderaten från Östergötland – när han inledde jobbet med att hitta en möjlig statsminister direkt efter valet i september. Så här i efterhand kan man fråga sig om han inte ibland önskade att han varit just trollkarl. Visserligen insåg att han att det förmodligen skulle ta lite tid att hitta en kandidat. Men inte att det skulle ta så här lång tid.

– Nu är jag lättad över att processen är slut. Att vi har en statsminister på plats är bra för Sverige, säger han.

Att riksdagen till slut – genom ja-röster och nedlagda röster – enades om Stefan Löfven gjorde också att spekulationerna om ett extraval kan läggas till handlingarna. Åtminstone sett till den närmaste framtiden.

Du har sagt att ett extraval skulle vara dåligt, varför det?

– Med det höga valdeltagande vi hade – 87 procent – så hade det varit ett misslyckande att inte kunna bilda en regering utifrån valresultatet.

Sverige har varit ovant vid en situation som den som varit efter valet. Trots det tror inte Andreas Norlén att tron på demokratin har minskat hos den stora majoriteten.

– Däremot tror jag att vi kommer att se tillbaka på den här tiden och se att det var en brytningstid i politiken.

Huruvida Sverige har fått en hållbar regering är inte hans sak att svara på, säger han. Det ansvaret vilar nu på de politiska partierna. Själv ska han ta sig an mera traditionella talmanssysslor som bland annat består i att leda riksdagens arbete.

Det hann bli några kaffestunder med varje partiledarna innan valet var klart. Men några sju sorters kakor serverades inte. Talmannen är mera modest och nöjde sig med att servera en kaka per omgång.

– Att mina kakor skulle bli en sådan snackis, det hade jag inte anat, säger han.

Vilka kakor som partiledarna gillat mest är dock lite av en hemlighet, men i pressen har det framgått att Stefan Löfven föredrar finska pinnar framför biskvier och att Ulf Kristersson dricker sitt kaffe svart.

För den som före valet inte hade en aning om vem Andreas Norlén var, så är situationen nu en annan. Att säga att Norlén blivit superkändis är att ta i. Men han medger att han är mera igenkänd nu än tidigare.

Om det blir champagne eller kakor för att fira i helgen är oklart. Klart är i alla fall att han först och främst tänker ägna sig åt att vara pappa. Inte talman.

annika.ekstedt@ostmedia.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Annika Ekstedt