Solen lyser över Klockrike när det är dags för lördagens invigning av utegymmet Klockrike Kraftverk. Ett hundratal bybor har samlats på platsen och stämningen är förväntansfull. Det är en stor dag för byns invånare.

– Det är ju roligare att träna ute än inne. Nu slipper man dessutom åka iväg för att träna, säger besökaren Maria Nilsson.

För att få byborna att använda utegymmet har det utbildats elva instruktörer. Den yngsta är 19 och den äldsta är närmare 70 år.

Artikelbild

| Tio av de elva instruktörerna som ska lära Klockrikeborna hur utegymmet används. De är fem killar och sex tjejer, där den yngsta är 19 år och den äldsta är närmare 70 år.

– Vi är elva personer som bor här i Klockrike som utbildats för att kunna instruera de som kommer. Vi har speciella västar på oss när vi finns på plats och kan hjälpa till, säger instruktören Angela Öhgren.

Och utegymmet är gjort för att kunna användas av alla.

– Vi har gjort anpassningar för att även personer med rullstol ska kunna använda utegymmet. Sen har vi solcellsdrivna lampor för att det ska kunna användas även kvällstid och mörkare årstider, förklarar Lars-Göran Svensson som är ordförande i Klockrike byråd och projektansvarig för gymmet.

Men att utegymmet skulle bli av var ingen självklarhet förklarar Lars-Göran.

Artikelbild

| Ett hundratal personer var på plats för att ta del av invigningen av utegymmet.

– Gymmet ligger på en plats som kommunen skulle sanera. Vi ville vända något som var jobbigt för byn, till något som blir positivt för framtiden. Tack vare EU-medel, kommunen och Leader Folkungaland har vi verkligen lyckats med det. Jag tror det är världens största utegym i förhållande till folkmängd.