"Vi vet ännu inte vad som varit syftet"

Den vanligaste orsaken till att någon läser andras journaler uppges vara att man sett ett namn man känner igen.

Ren nyfikenhet tros ligga bakom det misstänkta dataintrånget hos 300 patienter vid Region Östergötland.

Ren nyfikenhet tros ligga bakom det misstänkta dataintrånget hos 300 patienter vid Region Östergötland.

Foto: Jessica Gow/TT

Norrköpings kommun2020-02-14 16:00

Som vi kunde rapportera under torsdagen är en tidigare anställd hos Region Östergötland polisanmäld efter misstankar om att personen tagit del av cirka 300 patientjournaler som hen inte haft någon vårdrelation till.

Den fråga många ställer sig efter upptäckten är väl – varför slår någon i 300 journaler?

– Vi vet ännu inte vad som varit syftet med det här. Det tror jag inte vi får veta förrän det eventuellt blir något rättsligt efterspel i form av åtal, säger Rickard Lundin, säkerhetschef vid Region Östergötland.

Baserat på tidigare händelser – vad brukar vara anledningen till att man läser andras journaler?

– Det vanligaste är att man slår på namn man känner, familjemedlemmar och så vidare. I det här fallet verkar det inte finnas någon koppling, det verkar mest handla om slumpmässiga sökningar. Men det är svårt för mig att svara på anledningen, jag kan bara spekulera.

För de 300 patienter som har blivit drabbade finns troligtvis även en oro för vad informationen från sjukjournalerna kan användas till.

– Det jag kan säga är att vi inom regionen i alla fall inte fått några indikationer på att den här personen ska ha spridit information om patienterna. Om det börjar pratas på en arbetsplats kan man ju misstänka att information har delats. I det här fallet handlar det om att den anställde upptäcktes via vårt inloggningssystem, säger Rickard Lundin.

Den person som misstänks för dataintrånget har tidigare varit anställd på en avdelning på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Karta: Vrinnevisjukhuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!