Uppmaningen: Kom och hjälp oss

"Blodlagren är lägre i år än förra året vid den här tiden. Vi uppmanar folk att hjälpa oss att fylla på lagren", säger Enisa Deumic, blodgivarsamordnare i Region Östergötland.

11 juni 2019 11:47

Just nu råder det brist främst i blodgrupperna A och O, men påfyllning behövs även i blodlagret för B+. Nu går Region Östergötland ut och uppmanar aktiva blodgivare som inte har lämnat blod nyligen att hjälpa till att fylla på lagren.

– Men även den som har funderat på att bli blodgivare är välkommen. Ta chansen och kom till oss och ställ frågor så berättar vi det du vill veta. Vi behöver ha ett bra lager till sommaren, säger Enisa Deumic.

Enligt Enisa Deumic beror de låga lagren på att det har varit många röda dagar under våren. Men också på att det var en omfattande influensaperiod tidigare i år.

– Ja, det har gjort att lagren har minskat rejält. Men nu hoppas vi kunna fylla på bra. För det behövs under sommaren och semestern – blodbehovet tar inte semester, säger hon.

För den som vill ge blod kommer Blodbussen att finnas på plats runt om i Östergötland under denna vecka. På onsdag finns den i Kisa vid bland annat vårdcentralen. På torsdag är den i Norrköping vid Spiralens parkering och i Linköping vid södra entrén vid Universitetssjukhuset. På fredag kommer också ett rekryteringsevent att hållas utanför Eon:s kontor i Norrköping.

– Alla som är nyfikna på att bli blodgivare är välkomna till blodbussen så berättar vi om vad det innebär att bli blodgivare. Jag tycker att alla som har funderat ska slå till. Det behövs verkligen fler blodgivare, säger Enisa Deumic.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Roland Klinga