Ökad risk för att bli bortgift på sommaren

"Gör en anmälan så fort du misstänker något. Det är ofta för sent när den unge redan är utomlands", säger Sara Mühling från nationella kompetensteamet.

25 juni 2019 21:00

Efter varje sommarlov finns det barn eller unga vuxna som inte kommer tillbaka till skolan. Stolarna står tomma i skolsalen. Nu uppmärksammar Länsstyrelsen i Östergötlands nationella kompetensteam detta i kampanjen "Saknad".

– Det här sker varje år. I Norrköping. I Linköping. I många kommuner runt om i Sverige. De kan föras utomlands för att bli bortgifta eller könsstympade. Vår kampanj är ett led i att göra samhället uppmärksammat på att detta sker och så att vi kan förhindra det, säger Sara Mühling, sakkunnig rådgivare hos teamet.

Barnäktenskap är mycket omdiskuterat. Enligt Sveriges Radios Ekot finns det en politisk majoritet i Riksdagen för att skärpa lagen så att barn som riskerar att föras utomlands för att gifta sig eller könsstympas ska kunna förbjudas att lämna Sverige. Sara Mühling tycker att det är bra att frågan lyfts.

– Länsstyrelsen Östergötland är för en lagskärpning. Men det krävs att det utreds först och att det ska kunna möjliggöras undantag. Det kan finnas barn och unga som drabbas av en sådan lag på ett orättvist sätt, säger hon.

Sara Mühling har några råd för den som misstänker att någon i närheten är på väg bort från Sverige för att giftas bort.

– För alla handlar det om att anmäla. Oavsett om det är skolan, eller om du som privatperson ser något som verkar misstänkt. Det är alltid bättre att anmäla en gång för mycket. Det är oftast för sent när den unge redan är utomlands. På plats i Sverige kan myndigheter agera snabbare, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Roland Klinga