Migrationsverket är den myndighet i asylprocessen som tar beslut om en asylsökande ska räknas som barn eller vuxen. Myndigheten är nöjd med att tidigare medicinska åldersbedömningar kommer på plats. Om det funnits problem med att många har ljugit om sin ålder kommenterar inte myndigheten. Daniel Salehi är processledare för ensamkommande barn vid Migrationsverket. Han har svarat på våra frågor via mejl.
– Det är den asylsökande som har bevisbördan för att göra uppgifter sannolika till stöd för sin asylansökan. Migrationsverket ska genomföra utredning, begära in bevisning och sedan göra en sammantagen bevisvärdering i samband med beslut i ärendet. Vad gäller frågan om ålder ska samtliga uppgifter inlämnade till stöd för detta bevisvärderas. Migrationsverket ser inget problem i att värdera uppgifter inlämnade i ärendet som bevisning som inte bedöms vara tillräckliga för beviskravet sannolikt. Det är inte Migrationsverkets uppdrag att göra någon värdering av varför den sökande lämnat uppgifter som är otillräckliga i förhållande till beviskravet.
Har ni fått signaler om att problemet är stort?– Vad vi kan konstatera är att det i fjol gjordes 3 400 åldersuppskrivningar. I den summan finns personer som sökte asyl från 2015 och framåt. 2015 var ett rekordår då 35 000 ensamkommande barn sökte skydd i Sverige.
Vad kostar det samhället?– Om förslaget att fatta ett tillfälligt överklagbart beslut i åldersfrågan går igenom (föreslås träda i kraft den 1 maj 2017) kan det leda till längre handläggningstider, eftersom identitetsfrågan måste utredas i ett initialt skede. Å andra sidan kan en sådan ny ordning leda till att vuxna personer inte får del av det mottagningssystem som är avsett för barn vilket innebär stärkt rättssäkerhet i både asylprocessen och för frågan om mottagande.
Varför behövs medicinska åldersbedömningar?– Medicinsk åldersbedömning kan användas i ärenden där den asylsökande uppger sig vara underårig men där Migrationsverket bedömer att det saknas tillräcklig bevisning i ärendet för att den uppgiften ska vara sannolik. Migrationsverket ska i sådana fall upplysa den sökande om Migrationsverkets bedömning och erbjuda möjligheten att genomgå en sådan utredning. Det är frivilligt att genomgå en medicinsk åldersbedömning och det krävs ett skriftligt samtycke.
Läkarvetenskapen talar om stora felmarginaler, vad säger ni om det?– Migrationsverkets har stort förtroende för Rättsmedicinalverkets förmågor och metoder och anser att deras utredning är en viktig pusselbit i Migrationsverkets utredning. Den sökande ges ytterligare en möjlighet att ge stöd åt uppgiften om sin underårighet. Det ska även understrykas att Migrationsverket anser att det är viktigt att utreda huruvida en person är barn eller vuxen även om någon inte kan sägas om en persons exakta ålder.
Är det inte då i sammanhanget onödigt att utsätta en person för något som inte är helt tillförlitligt?– Endast handlingar som styrker identiteten, som hemlandspass som utfärdats på behörigt vis kan anses vara tillförlitligt underlag för identiteten. Även i ärenden med sådan bevisning ska Migrationsverket fortsatt utreda identiteten och inlämnade handlingar. Det är frivilligt att genomgå en medicinsk åldersbedömning.
Att göra testet är frivilligt. Men samtidigt sägs det i förslaget att den som inte vill göra det är troligen är över 18 år. Är det frivillighet?– Nej, den formuleringen finns inte i förslaget. Det står (bland annat) så här i förslaget: "En medicinsk åldersbedömning är ett bevismedel som kan hjälpa till att klarlägga en sökandes ålder. Vilken betydelse som ett nekat samtycke till medicinsk åldersbedömning får vid bevisvärderingen som görs vid bedömningen av ålder måste naturligtvis avgöras av Migrationsverket i varje enskilt fall”.