De sex tämligen nyfödda kultingarna på Gårdeby stuteri i Norsholm har det bra, tryggt och varmt i halmen inne i svinstian. Men de är samtidigt ytterst pigga och nyfikna och vill gärna "hälsa" på en oväntad besökare.
Tina Gerdien, som driver Gårdeby stuteri, förefaller de mer vana vid.
– I somras hade vi ett elavbrott som varade i cirka 16 timmar, berättar hon.
– Innan vi hann få igång våra batteridrivna aggregat hann grisarna, som står uppdelade i olika hagar med galtar för sig och gyltor för sig, att smita när elstängslen slogs ut. Vi jagade grisar halva natten men lyckades inte förhindra en tjuvparning. Svinen är smarta och upptäckte snabbt att elstängseln inte fungerade. Det var bara att sticka ut från hagen. Normalt sett är de väldigt känsliga för elen och brukar akta sig.
För någon månad sedan föddes de sex kultingarna som är av rasen Linderödssvin. Då hade suggan varit dräktig i tre månader, tre veckor och tre dagar. Vem som är pappan är oklart.
– Kultingarna är jättegulliga och vi älskar naturligtvis att ha dem här hos oss nu. Trots att de var oplanerade, säger Tina Gerdien.
Så här i efterhand skulle man kunna betrakta det hela som en solskenshistoria.
– Samtidigt orsakade elavbrottet en hel del besvär för gården. Eftersom det är okänt vilken av galtarna som är inblandad, kan vi inte låta kultingarna ingå i genbanken. Det enda vi kan göra är att låta dem gå till slakt om något år.
Strömavbrottet ägde rum den 26 juli och elleverantören Eon meddelar att de berodde på sommarens torka att det tog så lång tid innan strömmen blev påkopplad igen.
– Vi var tvungna att gående patrullera hela ledningsgatan för att undersöka så att det inte fanns risk för brand. Inget fel hittades och för därefter kunde vi testa att etappvis koppla på elen igen, säger Björn Persson, regionchef på Eon Sverige.
– Det är naturligtvis aldrig bra när våra kunder drabbas av elavbrott. Den här gången kan man kanske säga att det blev lite extra "spänning". I alla fall för grisarna.
Gårdeby stuteris Linderödssvin lever i egna hagar där de har sina hus och plats att böka.
– Det är viktigt att den enda grisen av svensk lantras bevaras. De är inte så förädlade som industrigrisar och därmed sundare men inte lika produktiva, säger Tina Gerdien.