Matpriserna har fått den största prisökningen sedan 1975. Priset har ökat av flera anledningar, som corona-pandemin och Rysslands invasion av Ukraina.
Ulf Mazur är vd och grundare av Matpriskollen, som är en app som jämför priser mellan matbutiker.
– Framförallt energipriserna har stigit så det påverkar produktionskostnaderna i matindustrin. Försvagad kronkurs mot främst dollarn gör det dyrare att importera varor.
Kriget i Ukraina har påverkat matpriserna, då Ukraina är en av världens största exportörer av livsmedel.
– Det är en bedrövlig cocktail som förvärras av kriget i Ukraina. Det är inte bara jobbigt för dem som redan har det tufft – nu reagerar alla på matkostnaderna. Ingen i vår tid har upplevt något sånt här.
Hur mycket har priserna stigit?
– Vi jämförde 27 000 matrelaterade produkter och såg då att de har gått upp 10.3 procent i pris bara i år.
Ulf Mazur gissar att priserna kommer att fortsätta höjas nästa år också.
– Vi har också kollat produkterna som ännu inte höjts i pris, men kommer att bli dyrare. Inklusive dem så tror jag tror att i slutet av året kommer matpriserna ha höjts med 15 procent.
Varje månad sedan årsskiftet har prisökningen varit lika hög som hela förra årets prishöjning.
– Prishöjningen kommer att fortsätta, vi har sett det sedan december förra året. Likt en snöboll som rullar så ökar den månad för månad med stor kraft.
Produkterna som ökat mest i pris är mejeriprodukter, ost och kött.
– Vi har räknat ut att barnfamiljer kommer att betala 4 000 kronor mer per år på bara mjölk. Det här läget är jobbigt framförallt för barnfamiljer som konsumerar mycket mejeriprodukter och kött.
Vilka andra produkter kommer att höjas i pris?
– Jag gissar att priserna på öl, barnmat, kroppsvård och hygienprodukter som blöjor kommer att gå upp då deras pris inte höjts så mycket än.
Elena Peterson, 58 år, kommer precis ut från Ica Spiralen med en plastkasse i handen när vi möter henne.
Har du påverkas av de höjda matpriserna?
– Det tar mig längre tid att handla nu. Jag kollar om det finns billigare mat och går till olika butiker. Jag tar det billigare alternativet och väljer mat med rabatt.
Har du några tips?
– Maten behöver inte vara tråkig för att den är billig. Krydda maten mer för att göra den godare. Man får försöka vara så kreativ man kan med billigare produkter.
Madeleine Rosén och Sonia Djemia, båda 49, ska gå in och handla.
– Jag har märkt av en stor skillnad i pris, framförallt på mjölk och smör. Men jag bor själv så det är okej, säger Madeleine Rosén, men pekar på Sonia Djemia och säger att hon har det värre för hon har fler personer i familjen.
– Allt blir saftigare för plånboken. Jag har inte tänkt på matpriserna nu under semestern, men vi har bestämt i familjen att vi ska strama till så mycket som möjligt nu. Leta extrapriser och allt sånt, säger Sonia Djemia.
Madeleine Rosén fyller i.
– Jag tänker samma, för jag vill inte att alla mina pengar ska gå till mat. Jag vill göra roligare saker för mina pengar.
Anna Hellsten Kronander, 47, kom till Norrköping för Friidrotts-SM. Hon har precis köpt lite middag.
– Jag har faktiskt inte tänkt på matpriserna. Jag handlar bara på som vanligt.
Varför tänker du inte på matpriserna?
– Jag brukar äta ekologiskt och köper mycket grönsaker så det är dyrt ändå. Klart man tänker på om det är extrapris ibland, men mat är något jag vill lägga mycket pengar på. Jag är van.