Så stor är risken att drabbas

Problem med stökiga passagerare ökar. Men att de blir våldsamma mot andra passagerare eller kabinpersonal är ovanligt.

En rapport visar att risken för att drabbas av en stökig passagerare ombord på flygplan är en per 1250 flygningar.

En rapport visar att risken för att drabbas av en stökig passagerare ombord på flygplan är en per 1250 flygningar.

Foto: Johan Nilsson / TT

Norrköping2019-01-19 07:00

Risken att drabbas av en oregerlig passagerare är 0,08 procent – alltså en på 1250 flygningar – och av dessa var tolv procent fysiskt stökiga eller våldsamma. Det visar en rapport som presenterades 2016 av IATA, International Air Transport Association, ett internationellt samarbetsorgan för 260 flygbolag. Siffrorna visar en markant ökning av stökiga passagerare de senaste tio åren.

– Att det går så långt som i Lars fall är tack och lov ovanligt. Men det händer då och då att kabinpersonal får hantera personer som är påverkade av alkohol, säger Staffan Söderberg, sektionschef på Transportstyrelsen som är tillsynsmyndighet för passagerarflyg.

Oftast handlar det om resenärer som är oförskämda mot medpassagerare eller vägrar lyssna på kabinpersonalens tillsägelser. Alkohol finns ofta med i bilden och ofta har de stökiga personerna hunnit dricka sprit innan de kommit ombord på planet.

– Över huvud taget ska man vara restriktiv med servering av alkohol, och definitivt inte servera en person som är eller på väg att bli påverkad, säger Staffan Söderberg.

Detta gäller ombord:

* Om en person stör ordningen eller flygsäkerheten är kaptenen den högsta befälhavare ombord som kabinpersonalen är underställd.

* Kabinpersonal har rätt att hålla fast en person av säkerhetsskäl. Sådan utrustning finns ombord och är något kabinpersonal övar på.

* Uppstår oro är standardmetoden att bemöta situationen med information. Det är normalt att man berättar vad som hänt och hur man har hanterat händelsen och meddelar om allt är under kontroll.

* Flygkapten och kabinpersonal har rätt att neka passagerare alkohol, men kan också neka personer att gå ombord om de är påverkade av alkohol eller andra droger.

* Passagerare ska sitta på sin plats med bälte fastspänt vid landning. Även vid en nödlandning är rutinen att samtliga sitter fastspända på sina platser. Det kan förekomma situationer där detta frångås om det till exempel krävs extraordinära åtgärder som att en person måste hållas fast.

* Enligt kapitel 2 i brottsbalken kan personer dömas enligt svensk lag för brott som begås utom riket om brotten begåtts av en svensk medborgare. Det förutsätter dock att gärningen t ex begås på område som inte tillhör någon stat, så som internationellt luftrum. En regel gör det möjligt att döma enligt svensk lag om brottet förövas på ett svenskt fartyg eller luftfartyg.

Källa: Staffan Söderberg, sektionschef, sektionen för flygbolag, Transportstyrelsen samt Johan Nilsson, jurist, Transportstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om