"Risk med onödiga automatlarm"

"Vi vill minska de onödiga automatlarmen. Därför höjer vi kostnaden", säger Per Nisser chef för förebyggande hos Räddningstjänsten Östra Götaland.

Räddningstjänsten räknar med att nästan 40 procent av deras utryckningar sker till automatlarm som inte innebar någon fara.

Räddningstjänsten räknar med att nästan 40 procent av deras utryckningar sker till automatlarm som inte innebar någon fara.

Foto: Åke Karlsson

Norrköping2018-06-28 09:27

Närmare 40 procent av Räddningstjänstens utryckningar under 2017 var på automatlarm som inte innebar någon fara. Sammanlagt handlar det om 9 400 arbetstimmar.

– Framför allt är det här en kostnad för företagen som måste avbryta allt för att utrymma. Det kostar pengar att allt står still. Och är det i en skola så betyder det också minskad undervisningstid. Det är helt enkelt en stor kostnad för samhället. Det kostar självklart för oss också, säger Per Nisser.

Hur påverkar den här typen av utryckningar er verksamhet?

– Vi har schemalagda aktiviteter där vi besöker boenden eller övar. Men det är inte omöjligt att vi är ute på ett onödigt larm, samtidigt som ett larm där det faktiskt brinner eller ett larm om hjärtstopp kommer in. Det finns risker, säger han.

För att sänka antalet onödiga automatlarm kommer man att höja årsavgifterna från och med 1 januari 2019 med 1 755 kronor per år. Den nya kostnaden blir 2760 kronor. Man ökar också kostnaden för onödiga automatlarm med 500 kronor till 5 100 kronor.

– Det är lågt jämfört med andra räddningstjänster. Men vi ökar kostnaden framför allt för att vi vill ha extra personal som ska jobba just med automatlarmen. Vi tror att information och kontakt med oss kan få ner dessa larm. Vi har också sett att avgiften för onödiga automatlarm inte har varit tillräckligt avskräckande. En del kan ha uppemot 30 larm av den här typen om året, säger Per Nisser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om