I den slutna omröstningen lade 203 ledamöter sin röst på att den moderate riksdagsledamoten Andreas Norlén skulle bli riksdagens talman. Ämbetet är det högsta man kan väljas till i Sverige – i rang kommer talmannen efter statschefen, alltså kungen, men före statsministern.
– Jag är ödmjuk, hedrad och tacksam över att ha fått riksdagens förtroende. Jag kommer att arbeta hårt för att vara hela riksdagens talman. Det var inte alla ledamöter som röstade på mig i Kammaren, men genom mitt sätt att utöva ämbetet hoppas jag vinna allas förtroende, säger Andreas Norlén på telefon.
Han talar om vikten att ha ett öppet och inkluderande arbetssätt, där man respekterar alla ledamöter, alla partier, och bjuder in till samtal och dialog.
– I min roll som ordförande för Konstitutionsutskottet har jag strävat efter att ha ett samtalsklimat som har präglats av lyhördhet och respekt. Det tror jag är viktigt även som riksdagens talman.
Var det de egenskaperna eller erfarenheterna som gjorde att du blev Alliansens talmanskandidat?
– Ja, det tror jag har bidragit starkt. Det sa även Tobias Billström när han presenterade nomineringen och lyfte fram mitt arbete i Konstitutionsutskottet. Jag tyckte att det var viktigt att föra KU tillbaka till rötterna med mindre av partipolitiskt positionerande och mer av juridisk, konstitutionell granskning med brett stöd.
Du kastas nu in i den politiska hetluften. Hur ser du på det?
– Vi får se i morgon om statsministern tolereras av Kammaren. Om svaret är nej väntar talmansrundorna där talmannen träffar alla partiledare. Skulle det bli så är det naturligtvis en både viktig och intressant uppgift att vaska fram en ny regeringsbildare. Men där är vi inte riktigt än.
Andreas Norlén har bott i Ödeshög i 19 år, och därefter lika länge i Motala, där han också var ledamot i kommunfullmäktige för Moderaterna. Men de senaste fyra åren har Andreas Norlén bott i Norrköping. Planen är att bo kvar med familjen.
– Jag är vald av östgötarna och har ingen ambition att bli stockholmare.
Vad säger familjen om ditt uppdrag?
– När jag vet mer om vad uppdraget kräver mer konkret i vardagen får vi så klart ha familjeråd och stämma av hur vi ska lägga upp vardagslivet. Men även uppdraget som Konstitutionsutskottets ordförande har krävt mycket arbete. Inte minst med granskningen av Transportstyrelsen.
Vad gör du helst på din fritid?
– Har man en 2-åring är man fullt sysselsatt, det vet alla småbarnsföräldrar! Men när jag har tid över tycker jag om att promenera i skog och mark. Jag tycker också om att läsa, särskilt biografier och böcker om historia, inte minst amerikansk historia.
Läs mer: