Det handlar om undersökningar av synfältet. Bortfall i synfältet är ett av de säkraste tecknen på att en person drabbats av sjukdomen som i allra värsta fall kan leda till blindhet.
Redan idag erbjuder många optiker en mätning av trycket i ögat som, om det är förhöjt, innebär en ökad risk för glaukom. Är trycket för högt remitteras patienten vidare till ögonklinik för utredning och eventuell behandling. I många fall visar det sig då vid besöket på ögonkliniken att det inte är glaukom utan normalt.
I början av december får de första av dessa optikers patienter frågan om de vill delta i studien. Målgruppen är personer mellan 50 och 75 år med ett tryck i ögat på mellan 26 och 29, högre än så remitteras direkt till en ögonklinik.
I det fem år långa forskningsprojektet tar sjukvården hjälp av optiker för att säkrare sålla fram vilka som verkligen behöver vård. Hittills har optiker från nio butiker i Norrköping utbildat sig i att screena patienter genom att undersöka bortfall i synfältet.
Från den 1 december gäller nya regler för alla optiker som remitterar till Ögonmottagningen i Norrköping. Förutom ögontryck, krävs även synfältsundersökning. Alla över 50 år där optikerna upptäcker ett ögontryck på 26–29 ska erbjudas att ingå i studien och därefter följas upp av både optiker och av på ögonkliniken.
– Vi har både hängslen och livrem i studien, förklarar Johan Semby, som leder den för landet unika studien.
Han är överläkare vid ögonkliniken i Region Östergötland och specialiserad på glaukom. Glaukom är en av de vanligaste ögonsjukdomarna, av dem som drabbas förlorar en av sex synen helt och hållet. Sjukdomen, som är en naturlig del av åldrandet, blir allt vanligare i takt med att fler lever längre.
Kön till undersökning och behandling i Östergötland är nu så lång att, som vi tidigare berättat, patienter blivit blinda under tiden de väntat på vård. För att korta köerna köper Region Östergötland vård från grannlandstinget Jönköping.
– Överbelastad sjukvård blir ineffektiv. Vi måste ha ett bra filter så att rätt människor får hjälp, säger Johan Semby som menar att det krävs en genomgripande förändring för att hindra att fler blir blinda av sjukdomen.
– Vi vill förhindra en försämrad livskvalitet för dem som har glaukom, säger Johan Semby.