Personer med funktionsnedsättning kan få hjälpmedel förskrivna av kommunen eller regioner/landsting för att underlätta vardagen. Det kan handla om rollatorer, rullstolar, hörapparater, käppar med mera. Men avgifterna som användarna får betala varierar stort i landet vilket ger en ojämlik försörjning av hjälpmedel, enligt Socialstyrelsen.
En grupp som drabbas är hörselskadade. I Östergötland är avgiften 500 kronor per hörapparat plus 100 kronor i besöksavgift. I Uppsala är motsvarande avgift 300 kronor. Men östgötarna är inte de som får betala mest. I Skåne är avgiften för hörapparat 900 kronor och i Kalmar 1200 kronor. Hörselskadades riksförbund, HRF, har riktat stark kritik mot variationerna och kallar det för ”avgiftsanarki”.
– Kostnaden i Östergötland är rimlig, men det är fel att avgifterna varierar så i landet, säger Susanna Ahlström, ordförande i HRF Östergötland. Om man ser på Halland och Västra Götaland har de ingen avgift alls.
HRF Östergötland har försökt påverka politikerna i länet att koppla kostnaden för hörapparater, som egentligen är en utprovningsavgift, att ingå i högkostnadsskyddet, vilket det gör i fyra län.
Socialstyrelsen pekar även på andra skillnader, bland annat vilka typer av avgifter som tas ut samt vilken typ av hjälpmedel som förskrivs. Östergötland är exempelvis det enda landsting som inte förskriver trehjulig elrullstol (scooter) och lånar bara ut rollatorer för inomhusbruk. I några landsting kan två förskrivas om bostaden har flera våningar utan hiss.
I Östergötland har kommunerna och regionen gått samman för att få ett länsgemensamt regelverk kring hjälpmedel. Överenskommelsen gjordes inför hemsjukvårdsreformen och i år ser man även över hur avgifterna kan bli gemensamma, enligt regionrådet Torbjörn Holmqvist (S) som håller samman länets samråd för frågor inom vård och omsorg.
– I princip har vi inga avgifter. Vi har det för några, för käppar och hörapparater. För käpparna kan det skilja någon hundralapp men det ser vi över nu.
De flesta hjälpmedel som riktar sig till vuxna bekostas av kommunerna. Där kan det bli fråga om en hembesöksavgift men annars ska hjälpmedlen inte kosta något.
Hjälpmedel för barn hanteras inom regionen och för dem tas aldrig någon avgift ut. Bland bland kan andra skillnader ses, enligt Socialstyrelsen. Exempelvis får fler pojkar än flickor i ålder 0–17 år fler hjälpmedel förskrivna. Flickor har däremot fler hjälpmedel förskrivna per person.