Nytt beslut ger läkare kritik

Kejsarsnittet dröjde och det resulterade i att Karin Swärds son Sixten fick en hjärnskada. Nu får två läkare på Vrinnevisjukhuset kritik efter att Inspektionen för vård och omsorg omprövar ett fyra år gammalt beslut.

Foto: Leif Hallberg

Norrköping2016-09-28 13:27

Den nya utredningen visar flera allvarliga brister vid Karin Swärds förlossning. Läkarnas agerande strider mot vetenskap och beprövad erfarenhet, enligt Inspektionen för vård och omsorg, IVO som anser att Karin Swärd borde ha blivit förlöst med kejsarsnitt tidigare.

Det är inte första gången en sådan här händelse inträffar i Norrköping, skriver IVO i sitt beslut som nu återigen inleder en inspektion på kvinnokliniken.

– Det känns som en viss upprättelse, säger Karin Swärd, som kämpat i fyra år för att få rätt mot sjukvården.

Det var i april för sex år sedan när Karin Swärds son skulle födas som flera misstag gjordes på Kvinnokliniken i Norrköping. Graviditeten hade löpt på bra och Karin Swärd var en frisk förstföderska. Men efter att vattnet hade gått kom inte värkarna igång ordentligt och förlossningen drog ut på tiden. När beslutet om kejsarsnitt togs drygt två dygn efter att värkarna startat hade hennes son drabbats av syrebrist och fick en bestående hjärnskada. Han transporterades inom några timmar till US i Linköping för kylbehandling och det tog en vecka innan läget stabiliserade så pass att han kunde flyttas till neonatalavdelningen på Vrinnevisjukhuset. Där vårdades han ytterligare 6 veckor.

– Vår son var mycket nära att dö under sin första levnadsvecka, säger Karin Swärd.

Fallet har tidigare utretts av IVO i samband med sjukhusets egen lex Maria-anmälan. Men trots att fel konstaterades vidtogs inga åtgärder eftersom tillsynsmyndigheten, som då var Socialstyrelsen, ansåg att kvinnokliniken hade förbättrat sina rutiner.

Anmälan som makarna gjort mot läkarna lades ned eftersom Socialstyrelsen ansåg att ärendet redan hade utretts i samband med Lex Maria-anmälan.

– Vi tyckte det var fel att vår anmälan mot läkarna lades ned. I lex-Mariautredningen pratar man om händelsen i stort och vad man kan förbättra i verksamheten. Men det var ingen utredning riktad mot enskilda läkare och deras agerande. Vi ville anmäla läkarna också, säger Karin Swärd.

Karin Swärd och hennes man Johan begärde därför en omprövning hos IVO. Den nya utredningen visar att läkarna ska ha försökt forcera förlossningen i ett tidigt skede genom aktiva krystningar för att få ner barnet i bäckenbotten trots att värkarna fortfarande var svaga. Läkarna försökte upprepade gånger dra ut barnet med sugklocka innan beslut om kejsarsnitt togs. Rutinen är att dra tre gånger, sedan ska annan metod övervägas.

Det dröjde innan barnläkare tillkallades och brister i kommunikationen mellan primärjour och bakjour gjorde att barnets alarmerande hjärtljud inte uppmärksammades i tid.

IVO konstaterar att det rådde bemanningsbrist under den här tiden men trots det ringdes inga extra barnmorskor in.

I dag är Sixten sex år. Han behöver personlig assistans dygnet runt och behöver hjälp med det mesta. Han kan inte äta eller prata och behöver andningshjälp nattetid. Karin har fått ytterligare två barn som är fyra respektive ett år, som båda blev förlösta med planerat kejsarsnitt.

– Jag tycker att det är ofattbart att IVO inte tidigare granskat Kvinnokliniken mer noggrant. En liknande händelse skedde bara ett par månader efter att Sixten föddes. Det barnet har också fått en allvarlig hjärnskada.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om