Notan för mätningen: Nära 50 000 kronor

Det kan bli riktigt dyrt för den som vill stycka upp sin tomt. Även om man gör mycket av arbetet själv så kan notan hamna på tiotusentals kronor då Lantmäteriets personal kostar nästan 1 500 kronor i timmen.

Dyrt. Hjördis Emericks Rydberg fick en chock då hon fick räkningen för uppstyckningen av tomten.

Dyrt. Hjördis Emericks Rydberg fick en chock då hon fick räkningen för uppstyckningen av tomten.

Foto: Sarah Olsson

Norrköping2018-02-18 08:00

Hjördis Emericks Rydberg i Kolmården ville dela upp sin tomt för att sälja ett av husen på sin mark och kontaktade därför Lantmäterimyndigheten. Innan mötet med myndigheten förberedde hon själv så mycket som möjligt och pratade bland annat med grannar och områdets vägförening.

I slutet av november kom Lantmäterimyndighetens representanter dit för att diskutera uppstyckningen.

– De förklarade hur gränserna behövde dras och att ett stycke av vägen var tvunget att skrivas över på vägföreningen, säger Hjördis.

Efter det korta mötet mätte två mätingenjörer fastigheten och satte upp pinnar vid de platser som Hjördis redan markerat ut. Sedan åkte de. Det dröjde några veckor, sedan damp fakturan ner: 47 675 kronor. Hjördis fick en chock.

– Jag kunde väl aldrig tänka mig att det skulle bli så dyrt!

Hon hade redan innan mötet fått veta att timpenningen var 1 450 kronor, något hon tyckt var dyrt, men trodde samtidigt inte att arbetet skulle ta så många timmar. Enligt fakturan har mätingenjörerna arbetat fyra respektive tre timmar, vilket Hjördis menar måste ha varit då de var ute och mätte. Denna del har hon inga invändningar emot.

Men sedan ska förrättningslantmätaren ha arbetat med ärendet i 26,5 timmar, timmar Hjördis skulle gärna vilja veta vad de använts till. Men den informationen kunde Lantmäterimyndigheten inte lämna ut, säger hon.

– De sa bara att om jag hade några invändningar så fick jag överklaga till Mark- och miljödomstolen. Men den risken vågar jag inte ta, då kan det ju bli ännu dyrare.

Enligt Lantmäteriets egen information ska förrättningslantmätaren informera om kostnaden för arbetet. Lantmäteriet ska också kunna lämna förslag på ett fast pris, men i de fall det inte går ska en löpande dialog om kostnaden hållas.

Maria Wilsborn, avdelningschef för lantmäterimyndigheten i Norrköpings kommun, kan inte uttala sig i det specifika ärendet men säger att myndigheten sällan erbjuder ett fast pris eftersom det kan vara svårt att bedöma arbetets tidsåtgång på förhand.

Däremot säger hon att myndigheten ofta har en nära dialog med sakägaren under ärendets gång. Angående att få veta vad vilket arbete som utförts under de timmar som står på fakturan säger hon att det till varje ärende finns tidrapporter, som det ska gå att begära ut.

– Vi har diskuterat om vi ska skicka ut tidrapporten tillsammans med fakturan i alla våra ärenden, men eftersom vi inte har fått så många frågor gällande det här så har vi inte sett det som nödvändigt att ändra våra rutiner.

Hjördis tycker att myndigheten brustit i informationen i hennes fall, men ser inte mycket annat till val än att betala den dyra räkningen. Däremot vill hon uppmärksamma andra på hur dyrt det kan bli med en avstyckning – och uppmana kommunen att sänka priset.

– Priserna borde sänkas. Det är alldeles för dyrt, särskilt för oss pensionärer. Det finns många i min ålder som vill stycka av, men de som har låga pensioner har inte råd att göra det till detta pris. Kommunen missar många fina tomter på grund av kostnaden, så jag hoppas att de kan ta sig en tankeställare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om