Med spårvagn genom nya livet

Under 1950-talet bodde 80 procent av Norrköpings invånare inom en radie av två kilometer från Tyska torget. En dramatisk utflyttning skedde under de kommande 30 åren. Hur Norrköping växte, framför allt söderut, berättas om i spårvagnsguidningen "Stadens årsringar" i sommar.

Från järnspiselrummet till miljonprogrammet. Boendet i Norrköping förändrades dramatisk under 1900-talets andra hälft. Det berättar guidningen "Stadens årsringar" om. Bland annat passeras Navestad där miljonprogrammet var tydligt. Bilden är från 1975.

Från järnspiselrummet till miljonprogrammet. Boendet i Norrköping förändrades dramatisk under 1900-talets andra hälft. Det berättar guidningen "Stadens årsringar" om. Bland annat passeras Navestad där miljonprogrammet var tydligt. Bilden är från 1975.

Foto: Ingvar Anehed

Norrköping2019-07-15 05:00

Vid två tillfällen i sommar – 11 och 18 juli – fyller guiden Anette Kindahl, intendent på Norrköpings stadsmuseum, en av Norrköpings spårvagnar av klassiskt snitt med historieintresserade passagerare och bjuder på en resa i tid och rum. Under resans gång berättar hon om hur Norrköping både förändrades och växte när tanken på folkhemmet förverkligades och miljonprogrammen realiserades i en hisnande takt.

– Fokus under den guidade turen ligger på drömmen om det goda boendet i Norrköping, säger Anette Kindahl.

Spårvagnsguidningen utgår från Resecentrum och den spårbundna färden går sedan via Östra promenaden, Stortorget, Söder tull, Broocmans plan, Ljura, Hageby och Navestad till vändningen vid Kvarnberget.

– Resan följer Norrköpings årsringar på ett väldigt tydligt och bra sätt, fortsätter Anette Kindahl.

– Vi vill visa hur Norrköping förändrades och under 1980-talet hade det skett en rejäl utflyttning från stadskärnan. Så dags bodde endast 20 procent av befolkningen i de centrala delarna. Bostadsstandarden var väldigt låg i Norrköping under 1950-talets första hälft. Järnspiselrummet blev ett begrepp. Bostäderna saknade ordentliga kök och järnspisen var den enda värmekällan.

De nya stadsdelarna, som Ljura, Hageby och Navestad, innebar en förbättrad bostadsstandard.

– När vi passerar Ljura kommer vi att passa på att få studera att bra exempel på folkhemmet med ljusa och hälsosamma lägenheter med rinnande vatten och ordentliga badrum. Hela förändringen och drömmen om ett bra boende kommer att belysas, säger Anette Kindahl.

Efter vändningen vid Kvarnberget går turen tillbaka i stort sett samma väg. Nu blir det dock uppför Drottninggatan istället för öster och hela resan avslutas med en sväng upp till Norr tull.

– Det är första gången vi kör de här spårvagnsguidningarna. Idén är ny och det ska bli otroligt kul och spännande att se hur turen mottas. Jag har redan hunnit med att genomföra guidningen ett par gånger för slutna sällskap och vet att den fungerar. Blir turen populär, hoppas jag att den kan bli ett stående inslag i sommarprogrammet.

Anette Kindahl är van som guide med stadsmuseet som utgångspunkt och har bland annat berättat om Moa Martinson och andra minnesvärda kvinnor.

Stadens årsringar

Vad: Guidad tur med spårvagn som berättar om hur Norrköping växte och förändrades under 1900-talets senare del.

När: Den 11 och 18 juli.

Start: Resecentrum.

Tid: 45 minuter. Obligatorisk föranmälan. Begränsat antal platser.

Priser: 85 kronor för vuxna, 40 kronor för barn (4–12 år).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om