Kolmården: Namsai på benen igen

Glädjen är stor i Kolmårdens djurpark. Elefantungen Namsai har tillfrisknat. Mirakulöst nog, enligt djurparkens veterinärchef Torsten Möller.

Namsai överlevde sitt herpesutbrott. Mot alla odds.

Namsai överlevde sitt herpesutbrott. Mot alla odds.

Foto:

Norrköping2017-04-05 20:05

Det var i början av mars som det stod klart att Namsai, Kolmårdens snart fyraårige elefantkalv drabbats av elefantherpes. En sjukdom som väldigt få elefanter överlever, enligt Torsten Möller.

Något botemedel mot viruset – som de flesta elefanter har latent i kroppen – finns inte. Av de senast 150 födda elefantkalvarna i Europeiska djurparker har hälften dött, en fjärdedel vid födseln och den andra fjärdedelen av just elefantherpes.

Namsai har trots sin ringa ålder varit med om mycket. För något år sedan drabbades han bland annat av blödande magsår. Den gången var hans tillstånd också kritiskt. Men det kan vara det som gjorde att hans immunförsvar triggade igång. Att det är därför han, mot alla odds, klarade utbrottet av herpes, funderar Torsten Möller

– Ja, vi vet inte säkert förstås. Men vi har funderat och spekulerat i om det kan vara så, säger han.

Sjukdomen är mycket aggressiv. Torsten Möller beskriver det som att alla blodkärl börjar läcka och det uppstår ödem i hela kroppen.

– Allt i kroppen sväller upp. Namsai såg ut en Michelinelefant av all svullnad, beskriver han.

Det har varit intensiva veckor i Kolmårdens sjukstuga. Arbetet med att få Namsai att tillfriskna har också inneburit kontakter med experter från både Danmark och England. Elefantkalven har – enligt Torsten Möller – utöver medicin också fått massiva mängder vätska och flera blodtransfusioner.

Att kalven hade herpesviruset i kroppen, visste man från början. Därför hade man som en säkerhetsåtgärd tagit blodplasma från honom och fryst ner. Något som veterinärerna hade god hjälp av nu. En faktor som kan vara en del i tillfrisknandet.

Men allra mest är det lille Namsais egen förtjänst, tycker Torsten Möller och rättar sig direkt:

– Så liten är han inte. Han väger 1 500 kilo och är en svår patient att hantera eftersom han måste sövas och smärtlindras varje gång vi behöver göra något. Numer gillar han inte veterinärer, konstaterar han.

Men slutet gott allting gott. Namsai är nu frisk och tillbaka i Kolmårdens elefantflock.

annika.ekstedt@ostgotamedia.se

Elefantherpes EEHV

:EEHV kan inte smitta från elefant till människa.

De allra flesta elefanter har herpesvirus latent i kroppen.

Forskarna är osäkra på exakt vad som triggar igång sjukdomsförloppet. Kalvar tycks vara mest utsatta av plötsligt herpesutbrott. Det sammanfaller inte sällan med att kalven slutat dia och inte längre är skyddad av moderns antikroppar.

Vanliga symptom är att djuret slutar äta, får en hög hjärtfrekvens och att tungan färgas lila pga. låg syrenivå i vävnaderna.

Källa: Kolmårdens djurpark

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!