2011-2014 minskade antalet bestridanden av parkeringsböter med nästan en femtedel – och största minskningen skedde i Östergötland. 2011 noterades 1 235 bestridanden i länet och 2014 var det 596 bestridanden. Även 2012 och 2013 sjönk antalet bestridanden. Antalet bestridanden ökade dock något under 2015, beroende på att även felaktigt utformade parkeringsböter, som förut Transportstyrelsen har kunnat stoppa, skickas ut. Det har lett till att polisen fått ta emot fler bestridanden. 2015 noterade Region Öst, där Östergötland, Södermanland och Jönköping ingår, 1 906 bestridanden hos polisen mot 1 400 året innan.
Det är bara Göteborgs och Stockholms län som dokumenterar hur många bilister som får rätt mot kommunen i felparkeringsärenden.
– Andelen undanröjda betalningsanmärkningar i Stockholms län brukar ligga på 38 procent varje år, och jag kan tänka mig att det ser ungefär likadant ut i resten av landet, säger Marie Eriksson, chef för felparkeringsgruppen i Stockholms län, till Nyhetsbyrån Siren. Det är inte ovanligt att felparkerare har förklaringar till varför de inte betalat, exempelvis att parkeringslappen har hamnat fel:
– Sådana ursäkter har ingen betydelse. Kan man inte bevisa att anmärkningen är felaktigt utförd så ska man betala enligt lag, säger Marie Eriksson. Och lagen är den samma över hela landet.
Vanligast är att parkeringsböter undanröjs på grund av fordon och registreringsskyltar är stulna.