"Inte mitt problem att de blir lurade"

Gamla människor i hela landet lurades att lämna ut sina bankkoder. Efter att samtalen avlyssnats kunde mobiltelefonen som använts spåras till en 22-årig Norrköpingsbos ficka.

Äldre personer i hela landet drabbades av bluffsamtalen från Norrköping.

Äldre personer i hela landet drabbades av bluffsamtalen från Norrköping.

Foto: Fredrik Persson/TT/arkiv

Norrköping2019-05-10 16:30

– Hej, jag ringer angående ditt nuvarande abonnemang som du har hos oss här i dag.

Så kunde samtalen inledas. Det var från en lägenhet på norr som äldre systematiskt kontaktades med hjälp av sammanställda telefonlistor. Men personen som ringde arbetade inte alls på något telebolag.

– Killen pratade svenska utan brytning, hade ett vårdat och fint språk och var trevlig, berättade en av de drabbade, en 80-årig kvinna, i förhör.

Hon hade kontaktat polisen efter att nästan 30 000 kronor tagits ut från hennes konto. Dessutom hade ett lån på samma summa tagits ut i hennes namn.

Hon tyckte att mannen som ringde verkade pålitlig, eftersom han berättade detaljer om hennes abonnemang. Därför gick hon till slut med på att lämna ut sina koder.

– Man kan fundera på hur man kan lura gamla människor, sade kvinnan.

Mobiltelefonen som användes för att ringa upp henne spårades till en lägenhet på norr. Den tillhörde en 22-årig man och den 12 december förra året slog polisen till. Mobilen hittades i 22-åringens ficka när han visiterades. Han pekas nu ut som en av huvudfigurerna i den omfattande härvan med liknande bedrägerier. Totalt ställs nästan 30 personer inför rätta.

Trots bevisen mot honom har 22-åringen förnekat att han har stått bakom bluffsamtalen som den 80-åriga kvinnan och många andra utsatts för.

– Vad ska jag göra åt saken, det är inte mitt problem att de blir lurade, sade 22-åringen i ett av förhören med polisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!