Mitt under det pågående högskoleprovet våren 2018 slog polisens nationella insatsstyrka till mot en lägenhet i Norrköping. Lägenheten misstänktes vara en sambandscentral vid ett avancerat fusk gällande högskoleprovet.
Tre män pekades ut som ansvariga för att ha drivit firman HP-hjälpen, som sålde fuskpaket till provdeltagare. Norrköpings tingsrätt dömde våren 2020 de tre utpekade huvudpersonerna bakom fusket till mellan 2-3,5 års fängelse för bland annat medhjälp till osann försäkran, grovt brott.
Huvudmännen överklagade sina domar, även åklagaren överklagade och ville se längre fängelsestraff.
På onsdagen kom domen från Göta hovrätt. Hovrätten väljer att döma en 29-åring till fängelse i 3 år och 6 månader (samma som i tingsrätten). De övriga männen får sänkta straff.
Beträffande de tre som åtalats för att ha organiserat fusket, fastställer hovrätten i huvudsak tingsrättens fällande domar för medhjälp till provskrivarnas brott, det vill säga medhjälp till osann försäkran.
– De döms för att ha hjälpt 76 personer att fuska på högskoleprovet i en professionellt uppbyggd verksamhet som genererat mycket stora intäkter och som involverat ett flertal personer med olika uppgifter, säger hovrättens ordförande Ann Ganelind i ett pressmeddelande.
Hovrätten väljer att döma 29-åringen för medhjälp till osann försäkran vid sammanlagt 76 tillfällen, i stället för 73 tillfällen. Han döms nu för sammanlagt 12 fall av penningtvättsbrott, i stället för 13 fall. Han frias från åtalet övergrepp i rättssak.
– Hovrätten har funnit att det har varit frågan om en bokföringspliktig verksamhet, men att det bara är en av de tre som bevisats vara ansvarig för verksamheten, säger Ann Ganelind.
Edward Lundqvist är 29-åringens advokat.
– Jag har bara hunnit läsa igenom domen snabbt och kan konstatera att hovrätten övergripande dömer min klient på ett liknande sätt som tingsrätten. Jag har inte hunnit prata min klient ännu, men jag tror att han vill överklaga, säger Edward Lundqvist.
26-åringen, bror till 29-åringen, som dömdes i Norrköpings tingsrätt till fängelse i 2 år och 6 månader får nu sänkt straff och döms av hovrätten till 1 år och 2 månader. Han frikänns därmed för åtalen gällande skattebrott, grovt skattebrott, bokföringsbrott och grovt bokföringsbrott. Hovrätten upphäver även det näringsförbud som 26-åringen tidigare dömts till.
24-åringen dömdes av tingsrätten till 2 års fängelse, hans nya dom är 1 år och 4 månader. Hovrätten frikänner 24-åringen för bokföringsbrott, grovt bokföringsbrott, skattebrott och grovt skattebrott. Näringsförbudet hävs även för 24-åringen.
De tre huvudåtalade männen dömdes redan i januari 2019 i Norrköpings tingsrätt till fängelsestraff. Domen ogiltigförklarades dock och hela förhandlingen fick tas om. Detta efter att Göta hovrätt gjort bedömningen att juristdomaren i tingsrätten varit jävig.
Ett tiotal personer av de provskrivare som dömdes av tingsrätten, begärde hovrättens prövning. De ansåg att de dubbelbestraffas om de döms för osann försäkran eftersom de redan har fått sina resultat återkallade och stängts av från att göra provet.
Hovrätten har funnit att det inte är fråga om dubbelbestraffning och har, med ett undantag, fastställt de fällande domar som tingsrätten meddelade mot dessa personer.
Enligt åtalet hade högskoleprovsfuskarnas verksamhet omsatt minst 12,7 miljoner kronor.