Tjoffe Sjögren, 32, grundade Städarna 2009 och driver företaget med passion och glöd mot nya mål från servicekontoret på Kristinagatan, men mitt i pratet om planerna på framtidsresan stannar han upp.
– Vi har medarbetare från 45 olika länder, men jag brukar räkna in mig själv från rymden...
Det kan förklara den tatuerade raketen på din underarm.
– Det är mer ett tecken på att vi är i ständig tillväxt, säger Tjoffe.
En intervju med Tjoffe Sjögren är en resa utan gränser eller spärrar. Det är egentligen bara att spänna fast säkerhetsbältet, när frågan landar på bordet.
Tjoffes resa med Städarna började i liten skala 2009. Han pendlade på den tiden mellan lägenheten i Norrköping och jobbet i Stockholm och behövde städhjälp hemma, men när han inte hittade något passande städbolag så valde han att starta ett eget.
I dag finns Städarna på 23 orter runt om i landet med över 600 medarbetare.
– Jag var egentligen en medelmåtta, som var misslyckad i skolan. Jag blev mobbad, var en mobbare och har adhd, dyslexi och är ansiktsblind. Jag kan förstå om många har tvivlat på min förmåga, men jag behöver inte bevisa något för någon längre.
Ditt första uppdrag?
– Black Lion Inn var en av mina första kunder. Jag bodde själv i det huset och delade ut reklamblad till alla andra i hopp om jobb. De gav mig chansen. Jag minns hur jag plockade snus och tandpetare i deras mattor tidiga morgnar och hade sån prestationsångest.
Reklambladen har sin egen historia.
– Jag knycklade ihop varje blad och tryckte ner det i folks brevlåda. När de vecklade ut pappret stod det "Tycker du också det är jobbigt med skräp?" Det var mycket jobb, men det stack ut.
När städade du själv senast?
– Alla tjänstemän i företaget ska vara ute och städa ett par gånger per år. Vi har en stafettpinne vi skickar runt. Jag har den utmaningen nu.
Vi backar tillbaka till början av resan, när Städarna fick hård facklig kritik för att företaget saknade kollektivavtal för sina anställda. Tjoffe minns rubrikerna.
– Det var en av de saker vi inte hade lärt oss. Det var en tuff start. Jag trodde det var kört för oss, men blev istället uppbackad med stöd och kärlek. Vi fixade kollektivavtal och fortsatte växa.
Hur mycket kan ni växa?
– Jag ser oss som Nordens största bolag inom hemservicebranschen i framtiden med 10 000 anställda.
Hur ska ni göra det?
– Vi städar inte bättre, vi har inte högre löner eller coolare bilar, men vi har skapat en kultur i vårt företag där våra medarbetare trivs. Det är inget man bara får. Det är något vi jobbar målmedvetet med varje dag.
Kan inte det vara svårt i ett företag som växer så snabbt?
– Det är alltid en utmaning. Alla här är medvetna om var vi ska. Företagets själ lever i vår drivkraft och vår värdegrund, som är den samlade bilden och nästan alla vet om. Det handlar om att lyfta alla goda exempel, stora som små, och det gör vi hela tiden.
Rutavdrag och städhjälp kan skapa heta politiska debatter, där en sida använder ord som pigavdrag och en annan sida hävdar att rutavdraget gjort svarta jobb vita.
– Jag har levt med den debatten i tio år, säger Tjoffe.
– Jag kan inte förstå kritiken. I grund och botten finns det en liten klick människor, som inte tycker rut är bra. De tycker inte privat företagande är bra överhuvudtaget, men majoriteten tycker det är bra. Visa en annan reform som skapat så många arbetstillfällen de senaste 100 åren. Det finns inget i närheten. I dag omsätter branschen tio vita miljarder och har skapat drygt 30 000 jobb (siffror från arbetsgivarorganisationen Almega). Vi tar ett större ansvar för miljön och arbetsvillkor.
Du har, i en podd, berättat om en storslagen plan, där du i en framtid ska äventyra ditt ekonomiska överflöd för att lösa ett världsproblem.
– Det är sant.
Din plan?
– Jag vill göra skillnad på riktigt. Jag ska göra det den dagen jag vill och kan äventyra mitt ekonomiska överflöd. Det kan handla om en halv miljard kronor, men jag kommer inte skänka bort en enda krona utan försöka, via mitt entreprenörskap, lösa ett världsproblem.
Som kan vara?
– Vi ser och hör om skjutningar, explosioner och en allt otryggare värld varje dag. Jag vill skapa ett bolag, som först gör Sverige bättre innan vi lyfter det vidare. Vi måste skapa jobb och få människor delaktiga i vårt samhälle. Sverige är bara en liten del av världen, men jag vill tro att sysselsättning är en lösning. Det är min tes.