Valpbedragare kan ha tjänat miljoner svart på affärerna

Stulna bilder, gulliga annonstexter, lånade personuppgifter – och rena lögner. För köpare är det nästan omöjligt att veta vem säljaren egentligen är. Norrköpingsnätverket kan ha dragit in miljoner på valpförsäljningen utan att ha varken kennel eller företag registrerade.

Vi kan se att nätverkets annonser följer ett mönster. Valparna annonseras ut som "svenskfödda" och föräldradjuren beskrivs som "friska och sunda".

Vi kan se att nätverkets annonser följer ett mönster. Valparna annonseras ut som "svenskfödda" och föräldradjuren beskrivs som "friska och sunda".

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2023-02-26 05:00

Vi sitter i bilen på väg till Göteborg. Men vi vet inte till vilken adress vi ska eller vem vi ska träffa. Vi har svarat på en annons om en kull bichon frisé-valpar som snart ska fylla åtta veckor.

Annonstexten är misstänkt lik den vi sett att Norrköpingsnätverket har använt. Säljaren är kryptisk, hon vill inte lämna ut någon information om sig själv eller hundarna. Vi får bara veta hennes förnamn och att hon bor i stadsdelen Majorna i Göteborg.

”Jag sms:ar adressen när ni är på väg”, skriver hon via Blockets chattfunktion. 

När hon väl skickar adressen visar den sig dock leda till en annan stadsdel och vi blir misstänksamma. Vem kommer vi egentligen att träffa där?

När NT och Corren har granskat Norrköpingsnätverkets hundaffärer kan vi se att många av försäljningarna har gjorts via köp- och säljsajten Blocket.

Vi hittar åtskilliga av annonserna via länsstyrelsen, som har fått många anmälningar om familjen. Dessa kommer både från besvikna köpare och från misstänksamma hundintresserade, som har reagerat på den stora mängden valpar som säljs.

undefined
Vi kan se att nätverkets annonser följer ett mönster. Valparna annonseras ut som "svenskfödda" och föräldradjuren beskrivs som "friska och sunda".

När vi går igenom annonserna ser vi flera mönster. Valparna är alltid ”leveransklara”, som det heter i hundvärlden, exakt åtta veckor efter att de fötts. Åtta veckor är också gränsen för när de enligt djurskyddslagstiftningen får lämna sin mamma. Valparna beskrivs ofta som ”Svenskfödda” med stort S redan i rubriken. Föräldradjuren beskrivs som ”friska och sunda” och valparna uppges ha fått ”mycket socialisering”.

Ordval som utmärker de anmälda annonserna är att valparna kallas ”ulltussar” och att de ska komma till ett ”för-alltid-hem”. I slutet av annonstexten framgår vilken ”tingavgift”, alltså handpenning, som gäller och den brukar vara mellan 3 000 och 4 000 kronor. En mening som återkommer är att pengarna ”ej återfås vid ånger”. 

undefined
Hundarna i nätverkets annonser har ibland också någon form av accessoar på sig, till exempel en mössa eller krage.

Bilderna är ofta mycket fina och djuren har ibland också någon form av accessoar på sig, till exempel en mössa eller krage.

Priset för valparna är mellan 22 000 och 35 000 kronor. Det gör att nätverket har kunnat tjäna stora pengar på försäljningen av kullarna.

Vi går ut på Blocket och hittar där fler aktuella annonser som följer samma mönster. För att undersöka om dessa är kopplade till familjen och deras nätverk svarar vi på några.

När vi låtsas vara intresserade köpare får vi bland annat komma hem till en småbarnsfamilj i deras lägenhet i de centrala delarna av Norrköping. 

De vill sälja en fyra månader gammal valp som de påstår sig ha köpt bara två månader tidigare. Kvinnan förklarar att de upptäckt att de inte hinner ta hand om hunden.

undefined
Hundarna annonseras i vissa fall ut med bilder som är stulna från andra personer.

Men träffen med valpen väcker också nya misstankar. Den verkar väldigt stressad och rädd. Den håller sig bara i närheten av kvinnan och morrar i princip hela tiden. När vi sträcker fram händerna så vågar den inte hälsa, utan skäller i stället.

Valpen ser också ut att vara i dåligt skick, med tovig och tunn päls och vad som ser ut att vara sår eller eksem.

Vi funderar också på om kvinnans historia verkligen stämmer. Eller är det här en av nätverkets valpar, som de inte har lyckats sälja och nu testar en annan strategi? Det relativt låga priset skulle kunna tyda på det: 12 000 kronor är nämligen mindre än hälften av vad många av deras kunder har betalat. Kvinnan säger dock att det är samma pris som hon själv betalade.

När vi frågar vem hon köpt hunden av visar sig våra misstankar åtminstone delvis stämma: Uppfödaren är en kvinna i Linköping som ständigt dyker upp i nätverkets affärer. Hennes hanhund är ofta pappa till de hundar som familjen i Norrköping säljer.

Vi är tillbaka i bilen till Göteborg. Adressen som den kryptiska säljaren gett oss leder till ett lugnt bostadsområde och vi parkerar. En ung kvinna kommer ner och möter oss med en hund i famnen.

Hon visar sig vara en till synes seriös hundägare som verkligen heter som hon har sagt. Inne i bostaden finns alla fyra valparna i kullen och deras båda föräldrar. De har fått ett eget rum med liggdynor och mat- och vattenskålar. Vi kliver över grinden in till rummet och hälsar på hundarna. Alla verkar vara välmående och är sociala och lekfulla.

undefined
En säljare i Göteborg är kryptisk och vill inte lämna ut information om sig själv eller hundarna.

Nu får vi svar på våra frågor och hundägaren förklarar att hon är försiktig med att lämna ut information på Blocket. Hon säger att hon dels har hört talas om hundbedrägerier och dels själv har blivit kontaktad av flera personer från ”Östeuropa”, som har frågat om id-nummer på pappan till valparna. Sådana nummer kan sedan komma att användas i bedrägerier, berättar hon.

Men samtidigt som vi lugnas av hundägarens svar frågar vi oss varför hon har använt en liknande annonstext som nätverket. Det finns också luckor i hennes historia. Till exempel att tiken påstås vara renrasig, men att kvinnan inte kan visa upp någon stamtavla, vilket hon skyller på en försening. Den typen av förklaringar har vi hört talas om tidigare – från Norrköpingsnätverkets missnöjda kunder.

undefined
När vi svarar på Blocket-annonser kommer vi i kontakt med flera säljare som vi tror är kopplade till nätverket.

Efter besöket i Göteborg verkar kvinnan ha svårt att få valparna sålda och annonsen ligger kvar på Blocket i flera veckor. Dessutom tillkommer fler valpar som är till salu. Priset på en valp reduceras kraftigt och i annonsen framkommer det att den har ett bettfel. Men den informationen tas senare bort.

Allt det här gör att våra misstankar, om att det finns någon slags koppling till Norrköpingsnätverket, växer sig starkare.

Göteborgskvinnans påstående om att det stjäls information från olika annonssajter bekräftas dock från andra håll. Och det handlar inte bara om att man lånar stora delar av välformulerade presentationstexter.

En uppfödare registrerad hos Svenska kennelklubben, som bor i en annan del av Sverige, berättar att hon har fått id-nummer stulna av Norrköpingsnätverket. Hon tror att dessa har använts för att deras affärer ska se mer trovärdiga ut.

– Jag tror att det är dem som har mejlat mig nu igen och vill ha bilder på föräldrarna till mina valpar, och deras stamtavlor. Som de sedan kanske skickar vidare till sina kunder. 

undefined
Vi får kontakt med en seriös uppfödare som berättar att nätverket har stulit id-nummer och utgett sig för att vara henne.

Uppfödaren berättar att nätverket också har använt sig av hennes namn i Blocketannonser. Hon har polisanmält detta då hon inte vill förknippas med deras verksamhet.

Vi får under den här granskningen också höra talas om fina bilder på välmående hundar som används för att sälja betydligt mer luggslitna valpar, som ibland inte ens liknar djuret på bilden.

När vi försöker spåra vissa av bilderna som nätverket har använt hittar vi till exempel två stycken på utländska Instagramkonton. Den ena har lagts upp av en privatperson i Sydkorea och den andra av en klädbutik i en avlägsen stad i Ryssland, nära Uralbergen.

En annan person som råkar ut för stölderna är en kvinna i Norrköpingsstadsdelen Smedby. Hon upptäcker att nätverket har lånat hennes adress och lagt upp en hemsida där de låtsas att hunduppfödningen finns hemma hos henne. 

På sidan finns en presentationstext där nätverket kallar sig för ”Linda i Smedby” och säger sig vara en 43-årig tvåbarnsmamma som föder upp hundar hemma. De beskriver att hunduppfödningen sker i en stor villa med rymlig inhägnad gård och att ”Linda” har jobbat med avel och hunduppfödning i 15 år.

– Det där är ingenting som stämmer på mig, bara min adress. Och det tyckte jag kändes jätteobehagligt, säger kvinnan till oss.

undefined
En kvinna i Smedby berättar för oss att hon fick sin adress stulen av nätverket. Så här beskrev nätverket att deras hunduppfödning, som påstods finnas på hennes adress, fungerade.

Hon berättar att hon efter upptäckten kontaktar nätverkets huvudperson Aldan Agovic och ber honom ta bort adressen. Han hävdar då att den av misstag har hamnat på hemsidan och skyller på autokorrigeringsverktyget i sin mobiltelefon.

Efter någon timme försvinner gatunumret från hemsidan, men namnet på den korta gatan finns kvar. Kvinnan gör då en polisanmälan som ganska snabbt läggs ner, eftersom polisen inte anser att händelsen är brottslig. Gatunamnet ligger dock kvar på nätverkets hemsida.

Annonserna, de stulna uppgifterna och de lånade bilderna är viktiga pusselbitar i nätverkets affärer. Som i sin tur gör att man kan tjäna stora pengar.

Vi har sammanställt de annonser från nätverket som har anmälts till länsstyrelsen i Östergötland av bland andra missnöjda köpare. Materialet är långt ifrån komplett, men från en sexmånadersperiod 2022 finns många annonser sparade. Där kan vi se att nätverket mellan februari och augusti har annonserat ut 31 hundar till pris mellan 14 000 och 35 000 kronor. Om alla hundar såldes fick de in drygt 840 000 kronor. Om affärerna har löpt på i samma takt under hela året har familjen kunnat sälja hundar för nästan 1,7 miljoner kronor.

undefined
Norrköpingsnätverket som vi har granskat kan ha dragit in flera miljoner svart på att sälja bichon frisé-valpar.

Vår granskning visar att familjen sysslat med valpaffärer åtminstone sedan hösten 2020 då man försökte föra in åtminstone 20 hundvalpar från bland annat Bosnien och Bulgarien.

Det är ett sätt att få hundvalpar att sälja. Ett annat är att avla på de tikar som familjen har hos så kallade fodervärdar, som tar hand om deras hundar. Vi har pratat med en av dessa, som styrker att stora pengar är i rullning. Enligt den fodervärden har Aldan Agovic uppgett att han, genom valpförsäljningarna, brukar tjäna upp till 400 000 kronor på varje foderhund.

I kontrast till intäkterna, som nätverket kan ha tjänat på sina affärer, har personerna i familjen uppgett låga eller mycket låga inkomster till Skatteverket de senaste åren.

Aldan Agovic har hävdat att han tjänat knappt 100 000 kronor under 2021, eller drygt 8 000 kronor per månad före skatt. Hans flickvän uppgav en inkomst på drygt 50 000 kronor under 2021.

Vi vet inte hur stora inkomster de kommer att redovisa för 2022, eftersom dessa uppgifter ännu inte finns tillgängliga hos Skatteverket. Men en bostadsannons som flickvännen lägger ut under hösten 2022 tyder på en god ekonomi. I annonsen uppger hon att paret kan betala en hyra på upp till 15 000 kronor i månaden.

undefined
Kunderna har det gemensamt att de köpt sina valpar i samma lägenhet i stadsdelen Marielund i Norrköping.

Det är tillåtet att ha en inkomst av hobbyverksamhet, exempelvis hunduppfödning, på upp till 80 000 kronor om året utan att man behöver skatta för den. Men Norrköpingsnätverket drar alltså enligt våra beräkningar in betydligt större summor än så.

Då vi kontaktar huvudpersonerna i nätverket, för att ställa frågor om deras valpförsäljning, hävdar de att de inte har sålt några hundar. Aldan Agovic har sedan medgett att han har sålt ett fåtal.

Säljer du inga hundar alls?

– Nej.

Har du aldrig gjort det?

– Det har jag säkert gjort, någon gång, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!