Alldeles nyligen skrev Liberalernas Mathias Sundin en debattartikel där han pläderar för en satsning på förarlösa bilar. Och under torsdagen höll han också i ett seminarium i Riksdagen där bland andra Volvos vd Håkan Samuelsson, infrastrukturministern Anna Johansson och generaldirektören på Trafikverket Jacob Gramenius var inbjudna.
– Det börjar finnas ett uppvaknande intresse för frågorna. Men nu krävs det att politiken börjar agera. Historiskt har vi lyckats med omställningar. Det borde vi kunna nu också, säger Mathias Sundin.
Bakfulla
För Mathias Sundin väcktes intresset för förarlösa bilar för ett par tre år sedan. Och sedan dess har han lagt ned en del tid att läsa på i frågan. Han ser väldigt många fördelar med ett samhälle där människan inte styr över bilarna. Han tror att det blir ett slut med människor som kör bilar inom en tjugoårsperiod.
– Man kommer anse att det är alldeles för farligt för människor att köra. Datorer, däremot, är inte bakfulla, trötta, ouppmärksamma, bryter inte mot trafikregler, kollar inte mobiltelefonen, ser inte dåligt eller blir arga. Det är också en frihetsrevolution för funktionsnedsatta, synskadade, äldre och andra som idag inte kan köra bil. Det blir enklare för dem att på egen hand ta sig runt och slippa förlita sig på andra, säger han.
Teknikskifte
En del skulle säga att förarlösa bilar är science fiction. Men det anser inte Mathias Sundin. Enligt honom är exempelvis Volvo redo att leverera 100 sådana bilar till vanliga kunder redan nästa år.
– Det kräver förstås att vi börjar tänka om. Men så är det alltid vid ett teknikskifte. Så var det när den industriella revolutionen kom. Så måste det bli nu. Självklart kommer detta att påverka samhällssektorer och då måste vi vara förberedda. Jag tror att Sverige har en god förutsättning att ligga i framkant och därmed bra möjligheter att klara teknikskiftet, säger han.
Inhägnade områden
Hur ska man få människor att lita på den nya tekniken?
– Jag tror att det krävs lagstiftning som skapar säkerhet. Men också att människan är mer inblandad i ett övergångsskede. När man börjar lita på tekniken släpper man bitvis kontrollen, tror jag.
Och vad händer med alla som älskar att köra bil?
– Nöjeskörning i olika former kommer alldeles säkert finnas kvar. Men jag tror att det kommer att ske på inhägnade områden, säger han.