"Det är vabruari även för hästar"

Abortviruset EHV-1 skapar oro bland hästägare. Men inga fall har rapporterats i Östergötland. "Inte än", säger länsveterinär Helen Haaranen-Loor.

Helen Haaranen-Loor är länsveterinär på länsstyrelsen Östergötland.

Helen Haaranen-Loor är länsveterinär på länsstyrelsen Östergötland.

Foto: Per Åhlin

Norrköping2019-02-18 06:00

Flera hästar i Stockholm och Uppsala har insjuknat i det allvarliga och smittsamma viruset den senaste tiden. Och visst har Helen Haaranen-Loor märkt av en viss oro.

– Folk ställer samma fråga som du: "Har vi viruset i länet?" Men när vi svarar nej och säger att det är ordinarie smittskydd som gäller lugnar de ner sig, säger hon.

Olika varianter av smittan kan ge olika slags symptom. Dräktiga ston kan abortera. Den neurologiska formen som spridits i Stockholmstrakten har gjort att de drabbade hästarna börjat vingla. Men vanligast är förkylningssymptom och feber.

– Det ska man hålla koll på, säger Helen Haaranen-Loor.

Och om man är misstänksam är det bara en sak som gäller.

– Då ringer man sin veterinär.

Hon rekommenderar alla som rör sig kring hästar att plugga på om hur man kan förebygga smitta – särskilt i dessa tider.

– Det är vabruari även för hästar nu, säger Helen Haaranen-Loor.

Att stänga ner sitt stall för besökare som träffat andra hästar än gårdens – som i fallet med Hylinge häst – varken rekommenderas eller avråds ifrån.

– Tycker man att det är det bästa man kan göra för att skydda sina hästar så är det väl jättebra, säger Helen Haaranen-Loor.

Och även om EHV-1-viruset hittills har hållit sig borta konstaterades ett fall av hästinfluensa från Åtvidabergstrakten på måndagen.

– Det är ett av virusen som ger förkylningssymptom. Vi kan bara trycka på att man ska vara noggrann med smittskyddet, säger Helen Haaranen-Loor.

Smittsäkra rutiner i stallet

Isolera nya hästar – de är alla möjliga smittkällor.

Isolera hästar med symptom på sjukdom. De ska inte vara i kontakt med andra hästar direkt eller indirekt via skötare eller utrustning.

Vaccinera. Håll alla hästar vaccinerade mot hästinfluensa om de står i stall som har kontakt med andra hästar. Överväg att även vaccinera mot virusabort (EHV-1).

Håll rent i stallet. Bakterier, virus och parasiter kan finnas i gödsel, strömaterial, utrustning och på stallinredningen.

Foder och gödsel är potentiella riskmaterial – hantera dem på ett sätt som minimerar möjligheten för smitta att spridas mellan boxar.

För stalljournal hemma och när du anordnar en tävling.

Gör en plan för smittskyddet. Det är lättare att minimera smitta om man tänkt efter före.

Källa: Hästsverige

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!