TIPSA OSS! Vet du mer om det misstänkta fusket under Högskoleprovet? Såg du poliser under eller efter provtillfället eller har du annan information som kan vara intressant för oss att skriva om? Hör av dig till oss här.
Mitt under högskoleprovet i lördags slog polisen till mot en liga i Norrköping, som försåg ett stort antal personer med rätt svar på högskoleprovet. Tre personer har häktats, misstänkta för grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grov osann försäkran vid cirka 70 tillfällen.
Att fuska sig till bättre resultat och därmed smita före i kön före andra upprör många. Inte minst de som drabbas hårdast, alltså studenter som gör proven utan att köpa sig ett resultat.
Alva Hemer pluggar ekonomi i Norrköping. Precis som sina studiekompisar blev hon chockad över nyheten.
– Att det var just i Norrköping, det är ju så nära en själv, säger hon när vi träffas på Kunskapsgymnasiet.
Alva gjorde själv högskoleprovet i lördags. Det var första gången hon gjorde provet, men så här i efterhand tycker hon det verkar vara dålig bevakning.
– Vår vakt var inringd på morgonen, hon verkade inte ha så stor koll heller, säger hon.
LÄS MER: Vi återskapade den stängda fusksajten
Hennes studiekamrat Nikita Devrient Svedahl gjorde även hon provet i lördags.
– Vi hade bara en vakt i salen, det var kanske 20–30 som satt där, säger hon.
Att öka bevakningen skulle kanske stävja fusket en del, tror de.
– Fast allt blir lättare med tekniken som utvecklas hela tiden, säger Hugo Larsson, som pluggar ekonomi och juridik på Kunskapsgymnasiet.
– Det borde vara större säkerhet, det är ett så pass stort och viktigt prov, fortsätter han.
LÄS MER: Hon satt i samma sal som misstänkte provledaren
Hugo gjorde provet för tredje gången i lördags, och han tycker att det hela tiden blir färre vakter. Samtidigt tror inte Alma att vakterna skulle kunna upptäcka öronsnäckorna som många hade i lördags.
– Nej, det är svårt att ha kontroll på alla, säger Nikita.
Varför en del fuskar tror de har flera olika anledningar. En anledning är slöhet och att man inte vill plugga till bra betyg. En annan orsak kan vara pressen att göra bra ifrån sig.
– Det är ganska stor press, för många är högskoleprovet ett mätvärde, säger Alma.
De tror att många föräldrar vill att barnen ska ha en bra utbildning och tror också att en del föräldrar är medvetna om fusket och bidrar ekonomiskt till det. Kraven är stora på elever som redan presterar bra. Elever som är under stor press och högpresterar kanske är de som fuskar.
– Det finns elever som inte nöjer sig inte med 1,7, utan vill ha 2,0 på provet. Många känner krav på att uppfylla sina egna och kanske andras drömmar, säger Nikita.
SE IGEN: Här är hela pressträffen
Det kanske inte alltid är vad eleven vill som räknas, utan mycket press kommer hemifrån. Som om det inte vore nog kommer mycket press eleverna mellan också, menar de. De säger också att det fuskas även på nationella prov.
– Det känns som det är ganska stor acceptans för fusk, säger Hugo.
Kommer fusket att fortsätta?
– Ja, om det finns en marknad för det. Men metoderna kommer att variera, säger Hugo.
Totalt hade 76 395 personer anmält sig till vårens högskoleprov som genomfördes på 120 orter i Sverige och sju orter utomlands i lördags, enligt Universitets- och högskolerådet.