– Ni kanske undrar hur många presskonferenser man kan kalla till i ett och samma ämne, säger Norrköpings kommunalråd Lasse Stjernqvist lite skämtsamt, väl medveten om att Ostänken varit ett mycket långdraget projekt.
Vi har nog inte sett den sista pressträffen angående Ostlänken, men vi har i alla fall sett den sista om att Ostlänken förhoppningsvis ska ingå i den nationella planen för infrastruktursatsningar.
– I torsdags fattade regeringen beslutet om vilka satsningar som ska ingå. För Östergötlands del är det givetvis glädjande att Ostlänken är ett av de projekt man satsar på, säger Johan Andersson (S), riksdagsledamot och ledamot i riksdagens trafikutskott.
Tillsammans med de socialdemokratiska kommunalråden Lars Stjernqvist (Norrköping) och Kristina Edlund (Linköping) redogjorde Andersson kortfattat för vilka länsprojekt som innefattas i satsningen. Förutom Ostlänken handlar det om E 22 förbifart Söderköping, riksväg 50 Medevi–Brattebro, dubbelspår sträckan Degerön–Hallsberg och Kardonbanan i Norrköping.
Regeringen har fastställt en ekonomisk ram på 35 miljarder kronor för Ostlänken.
– Förhoppningen är att vi redan 2025 kan ha fler spår mellan Linköping–Norrköping och på så vis kunna köra med fler pendeltåg, säger Johan Andersson.
Lars Stjernqvist och Kristina Edlund är överens om att pendlingen mellan länets två största städer är av högsta prioritet. De ska också göra sitt yttersta för att förkorta byggtiden.
När bygget nu säkrats upp rent ekonomiskt, gäller det närmast för Linköping och Norrköping att sätta igång med planerna.
– Nu har vi resurserna, men det finns ju kvar utmaningar. Vi måste bland annat visa hänsyn till den geologiska miljön, säger Lasse Stjernqvist.
– Det är nu upp till Trafikverket att komma upp med tekniska lösningar för hur Ostlänken ska byggas, säger Kristina Edlund.
Beskedet från regeringen skapar även trygghet gällande den fortsatta planeringen av Resecentrum och Butängen.
– Det här betyder att vi kan sätta oss ned och diskutera hur vi vill ha med exempelvis Resecentrum. Det är mycket bra, tycker jag, säger Ingrid Cassel (M), oppositionsråd och ledamot i styrgruppen för Ostlänken.
Kan ett politiskt maktskifte i Norrköping förändra läget?– Det vill jag inte uttala mig om. Men vi är många som har kämpat för Ostlänken länge och det finns säkert många idéer kring hur vi löser saker och ting. Jag tror också att Norrköpingsborna vill vara med och säga sitt, säger Ingrid Cassel.
Betyder beskedet att tågen ska gå i 250 kilometer i timmen eller 320 kilometer i timmen?– Det är svårt att uttala sig exakt om nu. Det är planerat för 320 km/h. Sen får vi se vad som är möjligt, säger hon.