Videon är inte längre tillgänglig
Kommunen bjöd på guidade båtturer i Inre hamnen under fredagen och intresset var stort. Mycket större än förväntat. Fler båtturer sattes in och en del besökare fick vänta innan de kunde kliva ombord för en kortare båttur på cirka 20 minuter. Från Hamnbron och ut till Blixtholmen.
Under färden berättade projektledare Fredrik Wallin både om hamnens historia och den planerade utvecklingen. Flera av dem som passade på att ta en tur var intresserade av bostäderna som ska byggas och kan tänka sig Inre hamnen som ett nytt hem.
Småbåtshamn
Men det var långt ifrån alla besökare hade flyttplaner. Det största intresset verkade vara områdets utveckling.
– Vi var nyfikna på hur det ska se ut. Det är bra att de gör något för att utveckla hamnen, det har saknats. Jag tror det blir fint med bostäder, restauranger och caféer. Då kan man promenera runt vid vattnet, sa Linda Laudon.
Men något intresse att flytta till det nya området har inte familjen som bor på landet och trivs med det. Lennart och Anita Nilsson skulle däremot vara intresserade av en småbåtshamn nära staden.
– Det skulle vara jättefint om planerna med småbåtar blir verklighet. Vi skulle definitivt kunna tänka oss att ha båten här istället för i skärgården, säger de.
Bostäder och bad
Redan i höst planerar kommunen att påbörja saneringsarbetet i området. De första hundratalet bostäder beräknas vara klara 2020. Det ska vara både bostadsrätter och hyresrätter. Den första etappen som ska byggas sträcker sig till ungefär halva området och beräknas ha cirka 700-800 bostäder.
– Det viktiga är saneringen. Människors hälsa går före allt annat. Det ska vara så att man kan odla i området och barnen ska kunna leka, säger Fredrik Wallin.
Småbåtshamn, bryggor och badplatser i strömmen är några av planerna. Det är också meningen att vattnet ska kunna gå in i området samt att en del bostäder, som ligger längst bort från Hamnbron, ska byggas delvis ute i vattnet. Höjden på husen ska variera och hamnkänslan ska finnas kvar, både i det material man väljer samt att en del byggnader bevaras.
Hamnen flyttas
Delar av Norrköpings historia ska bevaras. Redan på 1600-talet fanns stadsplaner för Saltängen, som då kallades Den nya staden. I området bodde det också många Norrköpingsbor fram till mitten av 1900-talet. På 1700-talet anlades varven och i slutet av 1800-talet rustades kajerna upp för att kunna utveckla hamnverksamheten. Hamnen, som fortsatt att växa, är en av landets största men flyttas nu längre ut. Annars skulle kajerna behövas rustas igen.
– Norrköping växer med cirka 2 000 personer per år. Vi behöver nya bostäder med bra läge men vi vill också stödja en hållbar livsstil. Hamnen har vuxit ur de här delarna och då utvecklar vi området, säger Fredrik Wallin.