Bra läkarkompetens minskar intag av sömnmedel

Förskrivning av sömnmedel i Östergötland minskar stadigt för varje år. Nu ligger länet näst bäst till i landet.

Foto: Blomqvist Joakim

Norrköping2016-04-03 15:00

- Det beror bland annat på att regionen har väldigt välutbildade läkare på just det här området, som inte skriver ut så mycket sömnmedicin till främst äldre. De som oftast får det. De flesta äldre behöver det faktiskt inte, de har inte behov av lika mycket sömn och är man inte trött dagen efter finns ingen anledning, säger David Grönte, läkare och ordförande för läkemedelskommittén i Östergötland.

Det är nyhetsbyrån Siren som låtit sammanställa uppgifter från e-hälsomyndigheten. Fokus har lagts på sömnmedel och lugnande medel, som har en sövande effekt och där merparten är beroendeframkallande.

Mätningen görs i dygnsdoser per tusen invånare och 2015 noterades i länet 14 587 stycken, i hela landet låg siffran på 18 687. År 2011 förskrevs 15846 dygnsdoser i Östergötland, i riket 19 202. Det är bara Örebro som ligger lägre än Östergötland med 14 218 doser förra året. Högsta siffran återfinns i Kronoberg med 21 635 dygndoser per tusen invånare år 2015. Tätt efter ligger Västra Götaland, 21 552.

– Västra Götaland brukar ligga högt, liksom Värmland. Det kan bero på att en stor andel personer sedan lång tid står på den här typen av medicin och att det kräver mycket kraft och energi att sätta ut det, Det handlar om 10-20 år innan man kan vända trenden. Därför är det viktigt att inte heller välja beroendeframkallande sömnmedicin, säger David Grönte

De låga siffrorna för Östergötland, kan det betyda att patienterna i stället köper medicin på nätet?

– Det här är en generation som inte använder nätet i så stor utsträckning, så det tror jag inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om