"Bra att avdragsrätten försvinner"

Tänk kritiskt! Det är det råd expertisen ger när avdragsrätten försvinner för pensionssparande och bankerna lockar med nya sparformer.

Framtiden: Framtida pensionen upplevs som krånglig att få överblick om.

Framtiden: Framtida pensionen upplevs som krånglig att få överblick om.

Foto: MANGUS GLANS / PPM

Norrköping2015-01-02 09:30

I höst kommer troligen Riksdagen att besluta att man från och med 2016 helt tar bort avdragsrätten för pensionsförsäkring och individuellt pensionssparande. Enligt experter blir då de gamla sparformerna helt olönsamma. Det beror på att redan beskattade pengar belastas med inkomstskatt en gång till vid utbetalningen.

För den som vill fortsätta att pensionsspara tycks det bli en tätare djungel att forcera. Och enligt en undersökning från Sifo gjord på uppdrag av Avanza Bank är fyra av tio som har en pensionsförsäkring i dag osäkra hur de ska spara när avdragsrätten tas bort. Jonas Lindmark är redaktör på morningstar.se. Han vill inte svara generellt på några frågor om människors sparande till pensionen. Han hänvisar till det han har skrivit om ämnet.
– Jag tycker att det är bra att avdragsrätten försvinner. Människor ska uppmuntras att tänka själva och fritt sparande ger mer nytta för dig, men lägre vinster för bankerna, svarar han.

Jonas Lindmark har i flera artiklar argumenterat för att det är överskattat att spara till pensionen för den som är relativt ung. Han tycker att det är bättre att prioritera sparande mot något som ligger närmare i tiden. Som bostad, familj eller sommarstuga.
– Generellt är det småbarnsföräldrar som har svårast att få ekonomin att gå ihop, inte pensionärer, skriver han.

Från bankerna jobbar man nu förstås med en hel arsenal av produkter som kan ersätta det pensionssparande som många har haft tidigare. Två former marknadsförs kraftigt just nu. Investeringssparkonto och kapitalförsäkring. Tar man del av reklamen finns det bara fördelar. Så är det inte.
– Att ge generella råd om pensionssparande är inte seriöst tycker jag, eftersom människors ekonomiska situation skiljer sig väldigt mycket. Första steget är att ifrågasätta TV-reklamen och ta reda på hur mycket tvångssparande till pensionen som redan sker. Som allmän, premiepension och tjänstepension. Men också fundera på om du har andra mer akuta sparbehov (buffertsparande, målsparande), säger Jonas Lindmark.

Men finns det någon skillnad mellan kapitalförsäkring och investeringssparkonto?
– Den enda väsentliga skillnaden mellan de olika sparformerna du nämner är beskattningen, säger han.
Och hur får man då oberoende information om hur man ska spara till sin pension. Om man nu ändå vill spara till pensionen? Jonas Lindmark har skrivit om detta flera gånger och slutsatsen är att själv är bäste dräng.
– Enda säkra lösning att få individuella råd som inte styrs av provisioner är om du själv betalar för rådgivningen och om administrationen av sparandet är frikopplad.

Roland Klinga
roland.klinga@nt.se
011-200494

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om