Efter larm från både arbetsgivare och fack har Arbetsförmedlingen granskat hur bidragen för nystartsjobb nyttjas. I myndighetens kontroll av 283 slumpvis utvalda utbetalningar visade det sig att 100, drygt 30 procent, var av den arten att de kunde resultera i felaktiga utbetalningar eller risk för felaktiga utbetalningar. I en del fall kanske rent av fusk. En del bolag har uppgett skyhöga löner för att få så höga bidrag som möjligt. Arbetsförmedlingen flaggar för att man kan komma kräva tillbaka miljonbelopp.
– Som vi ser det behövs egentligen inte de här bidragen alls i vår bransch. Vi söker förare hela tiden och det borde inte krävas bidrag för att anställa, säger Claudio Skubla, förbundsdirektör hos Svenska Taxiförbundet.
Överetablering
Mats Andersson är ombudsman hos fackförbundet Transport i Östergötland. Han är också positiv till att Arbetsförmedlingen gör granskningen. Han tycker dessutom att branschen är överetablerad i dag.
– Det finns bolag som drivs med bidrag och inte skulle kunna klara sig utan dessa. Det är bara att kolla hur det ser ut vid parkeringen vid tågstationen i Linköping. Kommer man dit mitt på dagen kan det stå 40 bilar där och tre kanske åker i väg när ett tåg har kommit in med möjliga kunder, säger han.
"Värst på små orter"
Arbetsförmedlingen vill inte säga att bidragen skapar snedvriden konkurrens över hela landet. Men man pekar på att
vissa län eller städer har förhållandevis många företag med bidragen. Man nämner Skåne, Södermanland och Örebro som regioner med höga värden. Man säger också, utan att avslöja ort, att vissa städer utmärker sig. Där kan över hälften av bolagen ha bidrag från Arbetsförmedlingen.
– Det vi ser är att problemen är störst på små orter. Där kan bolag slås ut av den konkurrens som bidragen skapar, säger Claudio Skubla.
Låga löner
Enligt Mats Andersson har också nystartsbidragen skapat en värld som är officiell och en som är verklighet.
– Vi kommer i kontakt med förare som på pappret har en fast lön som är okej. Men i verkligheten finns det personer som jobbar uppåt 230 timmar på en månad. Kanske med en timlön på 60 kronor. Många är nya på arbetsmarknaden och har svårt att protestera, säger han.
Saknar dialog
Arbetsförmedlingens granskning kom till följd av påtryckningar av branschen. Både arbetsgivare och fack är nöjda med att granskningen kommit. Samtidigt saknar åtminstone facket en dialog med Arbetsförmedlingen.
– Vi får aldrig reda på vilka företag som får bidragen. Det gör att vi inte heller kan avråda från bidrag till vissa arbetsgivare, säger Mats Andersson.
Enligt ett regeringsbeslut går det inte längre att redovisa hur stora månadsbelopp som helst till Arbetsförmedlingen. Regeringens beslut att införa ett lönetak på 22 900 kronor i månaden tror man kommer få effekt framöver.
– Vi är som sagt var skeptiska till bidragen. Men det här kanske gör något åt de värsta avarterna, säger Claudio Skubla.
– Det här kan väl vara bra. Men fuskas det med arbetstiden spelar det ingen roll. Överetableringen är ett faktum, säger Mats Andersson.