Många Navestadbor tog chansen att få en skymt av statsminister Magdalena Andersson (S) när hon på onsdagseftermiddagen besökte Ringdansens centrum i Navestad. En del gjorde mer än så. Abdisalan Hussein var en av de ungdomar på plats som tog tillfället i akt att fråga det som många ville veta: Är det okej att bränna koranen och gömma sig bakom yttrandefriheten? Är det okej när någon vill ha kaos och det blir kaos?
– Jag förstår att du funderar på det. Vad är en demokratisk rättighet? Man får säga avskyvärda saker men man får inte kasta sten mot polisen. Nu var det inte han (Paludan) som skapade kaos utan de som protesterade mot honom. Man kan inte låta de som skapar kaos få styra hur man yttrar sig. Då blir det fel, då blir det de som kastar sten på polisen som styr, svarar Magdalena Andersson.
Abdisalan Hussein beskriver det som hände i påskhelgen som hemskt när vi pratar med honom efter hans frågor till statsministern.
– Men båda parterna har fel i det som hände. Ingen har rätt i det här. Man borde ändra lagstiftningen. Det som skrevs förut var för ett visst samhälle. Nu har vi ett annat samhälle. Lagstiftningen borde ändra sig efter det samhälle vi har nu. Det borde finns mer gränser för vad man får göra och inte, säger han.
När Magdalena Andersson mötte pressen efter att ha pratat med poliser, kommunrepresentanter och boende i Navestad var hon dock väldigt tydlig med att det inte är aktuellt att klassa koranbränning som ett hatbrott eller hets mot folkgrupp.
– Det finns inga planer på att ändra vår yttrandefrihetslagstiftning. Vi har en stark yttrandefrihetslagstiftning som jag står bakom till 100 procent. Där ingår att man får säga och göra avskyvärda saker men det betyder inte att jag, polisen eller samhället står bakom de avskyvärda sakerna, säger hon.
Vad ger ett sådant här besök dig personligen?
– Det har varit väldigt, väldigt bra för mig att få en lite längre möjlighet att prata med poliserna som jobbade här i helgen. Ger en helt annan dimension av det som har hänt. Det är väldigt bra att höra direkt från dem vad de har varit med om och vad de tror är ett bra sätt att kunna arbete för att det inte ska hända igen.
Benjamin Prom vid Norrköpingspolisen var en av de poliser som hade ett längre samtal med statsministern.
– Det var ett bra snack. Vi hade en dialog om det som har varit här, vad som kan vara troliga orsaker. Hon fördömer det och håller med oss och tycker vi behöver mer resurser på både lång och kort sikt, säger han.
– De vittnesmål som jag fick från polisen var fruktansvärda. Att gå till arbetet och komma hit och mötas av stenar och brandbomber när det enda man försöker göra är att göra sitt jobb. Ett angrepp på polisen på det här sättet är ett angrepp på hela Sverige och vår demokrati och rättstat, säger Magdalena Andersson som också presenterade ett regeringsförslag efter dansk modell där särskilda ungdomskriminalitetsnämnder tidigt ska sätta in åtgärder riktat mot ungdomar på glid.
– Den högerextrema provokatören står för ett hatbudskap som inte är värdigt Sverige. Bokbål är en avskyvärd handling som hör hemma på historiens soptipp. Det har man all rätt att protestera mot men det vi såg i helgen är inga protester utan grov kriminalitet orkestrerad av gäng som hatar vårt samhälle, säger Magdalena Andersson.