Alexandra kan inte jobba – men får inte vara sjuk

Riksdagen är överens om att personer som befinner sig i riskgrupp för coronaviruset ska få ersättning.
Men medan de ännu inte kommit fram till en lösning tvingas hjärtsjuka Alexandra gå tillbaka till jobbet.

Alexandra Hagström har en medfödd hjärtsjukdom och riskerar att bli svårt sjuk om hon smittas av coronaviruset.

Alexandra Hagström har en medfödd hjärtsjukdom och riskerar att bli svårt sjuk om hon smittas av coronaviruset.

Foto: Privat samt Stefan Hörberg/Rithuset

Norrköping2020-05-22 11:08

Snart en månad efter att riksdagen meddelade att partierna var överens om en ny smittskyddspeng för riskgrupper finns fortfarande inget konkret förslag på hur det ska gå till.

För hjärtsjuka Alexandra Hagström innebär det att hon måste gå tillbaka till sitt jobb. Hon får inte vara sjukskriven för Försäkringskassan. Samtidigt skriver hennes läkare i ett sjukintyg att hon riskerar att få allvarliga komplikationer om hon smittas – och därför bör undvika att träffa andra människor.

– Jag tycker att det är omänskligt att man ska bli behandlad så här, säger Alexandra.

Hon berättar att handläggaren sagt att sjukskrivningen inte kan godkännas eftersom den nya lagen inte är på plats.

– På grund av den biten kan hon ju inte godkänna den. Men alla vet att Försäkringskassan kan göra undantag, säger hon. 

Alexandra har ett medfött hjärtfel som gjort att hon genom åren fått genomgå flera operationer och behandlingar. Bland annat har hon fått en mekanisk hjärtklaff.

Förra året fick hon en pacemaker. Hon beskriver det som att hon tiden innan dess drogs med problem som svag och oregelbunden puls. Men resultatet av ingreppet blev inte som förväntat och hon har sedan dess upplevt att hon fått ett alltmer försämrat allmäntillstånd. I mitten av februari sjukskrevs hon på 25 procent av sin läkare.

Alexandra jobbar som måltidsansvarig på Vrinnevisjukhuset. I sitt jobb har hon kontakt med både kollegor och patienter när hon serverar mat på vårdavdelningar.

I samband med att de första coronafallen dök upp på sjukhuset valde hon att sjukanmäla sig och har sedan dess hållit sig isolerad hemma och fått hjälp av andra med att handla mat. Hennes läkare har även skrivit ett intyg om att hon ska vara sjukskriven på heltid för att undvika att bli smittad. Hon beskrivs som en högriskpatient med "klart ökad risk för mycket allvarliga komplikationer" om hon skulle insjukna.

– När jag fick influensa förra året hamnade jag på akuten två gånger. Jag får svårt att andas bara av att jag får en vanlig förkylning med lite halsont, säger hon.

Läkaren skriver i intyget att hon "i möjligaste mån" ska undvika att vara tillsammans med andra människor, både på arbetet och på fritiden. Att arbeta i sjukhuskök benämns som "mycket olämpligt", i och med att hon har kontakt med flera personer varje dag. Läkaren beskriver även sjukhusmiljö som en riskmiljö för coronasmitta.

I dagarna fick hon information inför att Försäkringskassan ska fatta sitt beslut. Handläggaren bedömer att Alexandras arbetskapacitet inte är tillräckligt nedsatt ens för en sjukskrivning på 25 procent.

Enligt handläggaren kan sjukintyget ses som en rekommendation för att hon inte ska smittas av covid-19. Den skriver även i meddelandet att det ännu inte finns något beslut om ersättning till riskgrupper.

Alexandra har fram till slutet av maj på sig att komma med invändningar. Men redan nu har beskedet skapat en stor oro hos henne. Hon har inte haft någon inkomst sedan hon gick hem från jobbet i mitten av mars.

– Jag kommer att tvingas börja arbeta i slutet av maj. Den senaste natten hade jag en sådan panik med tryck över bröstet. Jag har varit hemma med personer som handlar åt mig och nu ska jag ut och jobba med allt vad det innebär.

– Jag trodde ju aldrig att jag skulle bli nekad. 

Vi har varit i kontakt med Alexandras arbetsgivare.

Stödet till riskgrupper

14 april gav regeringen Socialstyrelsen i uppdrag att identifiera de grupper som löper störst risk att bli allvarligt sjuka. De ska kunna få ersättning om de inte kan jobba hemifrån.

17 april lämnade Socialstyrelsen en rapport.

23 april kom myndigheten med ett förtydligande. Socialdepartementet ska använda underlaget för att reda ut om det finns möjlighet att ge ersättning och vilka som i sådana fall ska omfattas. Rapporten uppges inte vara en riktlinje.

Källa: Regeringskansliet och Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!