Syna hojen innan du ger dig ut

Äntligen! Det doftar vår och avgaser. Men innan vi ger oss ut på vägarna – som ystra vårkalvar – behöver hojen servas och synas efter vinterdvalan.

Däcken. Lite för slitna på mitten, men det är inte den delen av däcket som slits när man kör på bana. Med låga vårtemperaturer, och en långsam förare, kommer gatdäcket inte bli för varmt.

Däcken. Lite för slitna på mitten, men det är inte den delen av däcket som slits när man kör på bana. Med låga vårtemperaturer, och en långsam förare, kommer gatdäcket inte bli för varmt.

Foto: Bänk Olsson

Motor2017-04-09 17:30

Egentligen hade jag inte tänkt ta racinglicens i år. Det var ju bara förra året som jag började köra på bana. Men jag vill veta hur stor skillnad det är mellan trafikövningarna, som Linköpings motorsällskap håller i på Sviestad, och riktig racing. Lite nervös är jag allt. Kan jag bli snabb nog för att inte vara en trafikfara under träningspassen? Håll koll på vår sajt framöver, för du kommer att få följa med.

Oavsett om du ska köra på bana eller på vägen gäller det att ha koll på hojen innan man ger sig ut i vårsolen. Och visst är det lite märkligt. Varje höst när sommarhojen ställs av tänker jag att, i år ska jag göra servicen i tid. Jag har ju hela vintern på mig. Än så länge har det inte hänt! I stället är det stress i sista minuten för att få ordning på hojen inför de första vårturerna. I år känns det extra viktigt att verkligen ha järnkoll på att allt sitter som det ska, där det ska. Licenskurs i roadracing på Sviestad blir en brutal avrostning, för både mig och hojen. Jag behöver hjälp!

– Om man ska åka på bana, oavsett om du ska köra bandagar eller tävla, så gäller det att hålla koll på det generella skicket på motorcykeln, säger roadracingföraren Fredrik Watz som kollar över min hoj.

Fredrik har många år bakom sig inom roadracingen. Under 2004 och 2005 tävlade han internationellt och kom bland annat tvåa i EM. En våldsam krasch på Mantorp Park sommaren 2012 förändrade hans liv och satte stopp för karriären. Men kunnandet och intresset för sporten finns kvar.

– Det första och främsta är bromsar, så klart. Att man har bra bromsvätska som är bytt, minst en gång per år. Och att du har bra bromsbelägg med mycket material kvar.

Även om ett bromsbelägg fortfarande har lite material kvar och fungerar som det ska så leder det in mer värme i bromsoket vilket kan ställa till stora problem.

– Gå över hojen och se till att det inte finns några läckage av vare sig vatten eller olja. Sen är drivpaketet väldigt viktigt. Något som är ett väldigt vanligt fel är att folk spänner kedjan för mycket.

En för spänd kedja kan göra att fjädringen beter sig märkligt och kan i värsta fall leda till kedjebrott.

Fredriks tips till alla som vill bli snabbare på bana är det samma som han själv fick en gång i tiden.

– Gasa mer, bromsa mindre, säger han och skrattar.

Men efter att Fredrik har gått igenom min fjädring och alla inställningar så tror jag han har en annan hemlighet. Jag kommer sannolikt inte bli ett dugg snabbare, även om Fredrik gett mig bättre förutsättningar för det. Däremot kommer jag ha lite större marginaler. Och det kan vara hela skillnaden mellan en riktigt bra och en riktigt dålig dag på motorcykeln.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!