Att köpa elbil har blivit alltmer populärt, både ur ekonomi- och miljösynpunkt. Att hjälpa till att minska utsläppen var Johan Nopps främsta anledning till att köpa en elbil.
– För mig var det ett enkelt val, jag hade klimatångest väldigt länge tills jag slog slag i saken och köpte en.
Johan bor i Godegård men pendlar till sitt jobb i Finspång, just pendlingen fick honom att inse hur mycket han bidrog till de ökade koldioxidutsläppen. I mars 2019 köpte han en Tesla model 3.
Innan elbilen privatleasade han en Volkswagen Polo. När han räknande ut månadskostnaden för leasingen plus bränsleförbrukningen landade den på liknande månadskostnad som elbilen han nu äger.
– Hur får man människor att inse att det både finns privat besparingspotential och en positiv effekt ur miljösynpunkt? Det är en fråga jag ofta funderar på.
Vad sa folk runt omkring dig när du köpte en Tesla?
– Många tyckte nog jag var lite knäpp och jag måste erkänna att jag var lite skraj när jag skulle köpa den. Om jag verkligen kunde lita på företaget då de är mer ett teknik- och dataföretag än en bilhandlare. Men det gick fint, sägerJohan.
Vad är speciellt med att äga en elbil?
– På en sådan här bil finns inga grundservicetider, det finns inte så mycket att serva. Man kollar bromsar och så ibland. Jag får också planera mitt bilåkande lite mer, vilket egentligen inte är svårt.
I början hade han lite räckviddsångest, men insåg snabbt att han kom väldigt långt på de 50 mil som bilen går vid normalkörning.
– Det går ändå väldigt snabbt att ladda upp om man skulle få problem.
Man kan ladda elbilen på flera olika sätt. Dels via en laddstation, ett vägguttag eller genom snabbladdning vid speciella snabbladdningsstationer.
Milos Hosijer som är teknisk expert på M Sverige (tidigare Motormännens Riksförbund) förklarar att det är viktigt att en certifierad elektriker hjälper till att anordna en säker laddstation hemma. Man kan ladda genom eluttag, men en laddbox är det säkraste valet.
– En laddbox innehåller teknik som övervakar och kan styra laddningen. Du kan också ladda snabbare med hjälp av en laddbox, säger Milos.
– Det går att ladda via ett vanligt vägguttag men det bör inte ses som en långsiktig lösning, det är säkrast att gå via en laddbox.
Milos förklarar att det har hänt att det tagit eld i hus på grund av att man laddat elbilen i vägguttag.
– Har du redan en hög förbrukning hemma och samtidigt ska ladda din elbil så sticker förbrukningen iväg snabbt och då hinner inte systemet med.
Vad brukar det kosta att installera en laddbox hemma?
– Det är jätteolika men mellan 5 -10 000 kronor och uppåt exklusive elinstallatörens kostnad.
Vill man maximera sitt sparande kan man kolla med sitt elbolag vilken tid på dygnet elen är som billigast.
– Oftast är det nattetid, då laddar man smartast sin elbil i långsam takt.
Om man inte planerar en resa med elbil kan man behöva stanna och snabbladda på vägen och det kan ge höga kostnader, poängterar Milos.
– Vid snabbladdning brukar kostnaderna bli i likhet med att köra bensin- eller dieselbil.
Johan Nopp tycker att det bör bli mer förmånligt att äga en elbil. Ett förslag han har är att främst subventionera kostnaden för de som bor på landsbygden.
– De pendlar mest och är också de som släpper ut mest avgaser.
– Jag tror att elbilar är framtiden och ser bara positiva aspekter med att äga en.