Motalabo bäst i musikalbuffé

Betyg 4. Från Broadway till Duvemåla

25 september 2016 21:03

Sång: Laila Adéle, Daniel Sjöberg, Viktoria Tocca, Jesper Tydén, Martine Rishaug-Hellman.

Orkester: Carina E. Nilsson, Conrad Boqvist, Magnus Eugenson.

Motala Convention Center/Folkets hus 24/9

”Från Broadway till Duvemåla” är ett projekt som vuxit fram ur sångerskan Viktoria Toccas stora kärlek till musikaler. Hon har bland annat spelat en stor roll i ”The Phantom of the Opera” i Köpenhamn, spelat in flera skivor och haft en hit på amerikanska Billboardlistan (”Dark Waltz”).

Men att få jobb i Sverige har varit svårare, så då sjösatte hon en egen show tillsammans med tre andra sångare och en liten orkester som låter oväntat stort, mycket tack vare fina stråkinsatser på kontrabas av Magnus Eugenson. I lördags nådde höstturnén Motala.

De fyra sångarna framför cirka 20 nummer ur musikaler som ”West Side Story”, ”Chess”, ”Cats” och ”Kristina från Duvemåla”. Allt är mycket välsjunget och det märks att det här är musik som ligger artisterna varmt om hjärtat. Jesper Tydén, tämligen okänd men en av Sveriges största musikalexporter, stack ut extra under kvällen.

En ovanlighet var två nummer ur en musikal som bygger på den storartade snyftarfilmen ”Broarna i Madison County” med Meryl Streep och Clint Eastwood. Viktoria Tocca och Jesper Tydén i ”En sekund och tusen mil”, översatt av Viktoria Tocca, hörde till kvällens absoluta höjdpunkter.

Men faktum är att kvällens största stund stod en sångerska från Motala för: Martine Rishaug-Hellman, 23 år, musiklärare på Kulturskolan, var inbjuden som stipendiat. Hennes två framträdanden i solonumret ”On my own” ur ”Les Misérables” och i trio med Viktoria Tocca och Laila Adéle i ”Defying Gravity” ur ”Wicked” var kvällens höjdpunkter. Jag struntar i att jag därmed kan bli misstänkt för överdriven lokalpatriotism.

Men de stående ovationerna hos Motalapubliken i finalen var ett tack för kvällen som helhet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!