Vi ställer kritiska frågor – till alla

"Vår tidning är oberoende liberal, som det heter, men det är något som bara ska märkas på ledarsidan", skriver MVT:s chefredaktör Mats Bengtsson i sin krönika efter veckans nyhetsbevakning.

6 april 2019 11:00

Det har blåst lite kring ett par lokala politiker under veckan. Det var SD-politikern i Vadstena, som fick avgå efter att ha hängt ut ett par politiker från ett annat parti på Facebook och ifrågasatt hur de, som representerar ett arbetarparti, kunde bo i ett så flott hus. Inlägget kryddades också med bild på byggnaden, men uppgifterna som han skrev stämde inte alls. Sedan hade vi V-politikern i Motala som gjorde fingret under Jimmie Åkessons torgmöte i fjol och dessutom fångades på bild.

Båda var ångerfulla och tyckte själva att de gått för långt.

Samtidigt blev vi ifrågasatta från vissa håll att för vi skrev om händelserna. Självklart måste vi ta upp sådana här saker. Det här är folkvalda politiker och det känns viktigt att väljarna får veta även när de personer som sitter i våra demokratiska församlingar uppträder på ett tvivelaktigt sätt. ”Ni skulle inte ha skrivit om det om det vore en liberal politiker”, kanske någon tänker. Jo, det skulle vi ha gjort. Vi får förstås göra avvägningar många gånger när vi ska skriva om politiker som på något sätt hamnat i blåsväder, men då är partifärgen inget som finns med i diskussionerna. Då handlar det mer om personlig hänsyn.

Under valrörelsen fick vi höra att vi var en ”borgarblaska”, samtidigt som någon annan menade att vi stöttade S/V/MP. Visst, man kanske ska bli bedrövad, men samtidigt tyder det på något sätt på att vi hamnade rätt.

Vår tidning är oberoende liberal, som det heter, men det är något som bara ska märkas på ledarsidan. När det gäller det redaktionella arbetet så handlar det om att ställa de kritiska frågorna i de flesta sammanhang.

Säg att kommunen ska göra en satsning, då kan det förstås känns irriterande att en reporter börjar fråga om kostnader och andra mindre lustfyllda delar av projektet. Men reportern gör bara sitt jobb. Den alltigenom positiva texten får kommunens egna kommunikatörer stå för när de skriver om samma satsning på kommunsajterna.

Nu är det glädjande nog så att de flesta politiker är medvetna om sin roll. Och vår. Det kan självklart tända till ibland och det ska det få göra, att försvara sig är ett naturligt beteende, men det gäller att hålla det på ett professionellt plan, både för politiker och journalister.

Trevlig helg!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mats Bengtsson