Var inte sommarplågorna mer plågsamma förr?

Det här räknar Mats Bengtsson som livskvalitet deluxe. Kanske kan inte ens en sommarplåga störa idyllen?

8 juni 2019 15:08

Då har vi snart avverkat första veckan i juni och (lite oväntat) fick vi också genast uppleva lite sommarvärme. Vältajmat, med tanke på studenten, nationaldagen och allt annat som händer just nu. Och efter förra sommaren och det chockartade grillförbudet, så passar man (i alla fall jag) på att grilla så fort det ges tillfälle. Vet att jag skrivit det tidigare, men att tända briketterna, öppna en svalkande dryck och dra på lite skön musik är – för mig – livskvalitet deluxe.

Självklart har jag satt ihop särskilda Spotifylistor för grillkvällarna, "BBQ party 2019" samt lite mer tillbakalutade "Summer chill".

Och på tal om musik, nu har spekulationerna om sommarens stora hits börjat. Sommarplågorna. Men visst var väl dessa mer plågsamma förr? Och samtidigt lite roligare?

Jag tänker på låtar som 90-talets "Bailando", "Macarena" och "The ketcup song". De två sistnämnda inkluderade som ni säkert minns en särskild dans. De var verkligen en plåga när det begav sig, men nu ler jag mest när jag hör dessa larviga låtar. Sedan finns det ju sommarplågor som var mindre underhållande och lika störande som en envis mygga i sovrummet en sommarnatt. Då syftar jag på svenska "mästerverk" som "Hej hej Monika" med Nic & The Family från 2006, för att inte tala om "Boten Anna" med Basshunter som släpptes två år tidigare. Hu!

Vilka som blir årets sommarplågor återstår att se, men det kan inte vara så höga odds på att det blir åtminstone någon låt med lite latinorytmer och kanske rent av sång på spanska. Själv får jag, om man ska välja något från i år, sommarpartyvibbar av "Go" med The Black Keys och "Black star dancing" med Noel Gallaghers High Flying Birds.

***

Något helt annat. Den 10 juni är det exakt 30 år sedan som Påven, Johannes Paulus II, besökte Vadstena. Vi kommer att uppmärksamma det med ett uppslag i måndagstidningen. Jag var nere i arkivet och kollade vad Motala & Vadstena Tidning skrev om händelsen. Det var mycket. Det gavs ut en särskild bilaga inför besöket och bevakningen under själva dagen var massiv, inte bara från oss inom lokalmedia. Och intresset var enormt i Vadstena, med stor trängsel kring mannen i mitra. Ja, på bilderna ser det ut att ha varit rena "Popemania", om man ska dra en parallell till popvärlden och "Beatlemania".

Det skulle dröja fem år innan jag kom till Vadstena, så jag missade denna stora händelse. Däremot var min fru U en av de ungdomar som fick plantera ett träd på borggården, tillsammans med påven. Okej, inget som hon skryter med på sitt CV kanske, men ganska coolt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mats Bengtsson